Prostovoljstvo

Dan za spremembe na UNICEF-u Slovenija

14. 4. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

15. aprila poteka vseslovenska akcija pod okriljem Slovenske Filantropije z naslovom Dan za spremembe, katerega cilj je privabiti čim več ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic in postanejo prostovoljci za en dan. Tudi na UNICEF-u Slovenija smo se aktivirali in ob letošnji temu (Za)čutimo dobro povabili k sodelovanju šole in vrtce po Sloveniji ter naše Junior ambasadorke in Ambasadorke mladih.

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe je nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti. Tako Slovenska filantropija 14. leto zapored v začetku pomladi vabi ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Na ta dan nas akcija vabi, da se lotevamo konkretnih dejanj, s katerimi izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi.

Letošnji tema Dneva za spremembe je Za(čutimo) dobro in se nanaša na duševno zdravje. Študije so pokazale, da se je v zadnjih dveh letih slika duševnega zdravja populacije močno poslabšala in na dan privedla stiske, kot so osamljenost, tesnoba, depresija in podobno. Nekateri so izkušali močnejšo podvrženost stresu, predvsem pa se je omajalo splošno dobro počutje, kar smo občutili kot celotna družba.

Tudi na UNICEF-u Slovenija so v juniju 2021 izvedli raziskavo – Samooceno duševnega zdravja otrok in mladih starih med 10 in 18 let in dobili vpogled v slabo stanje duševnega zdravja otrok in mladih.

Več o raziskavi si lahko preberete tukaj.

Na UNICEF-u Slovenija so se zato odločili, da bodo na letošnji Dan za spremembe vključili šole in vrtce po Sloveniji – učenke in učence ter pedagoške delavke in delavce, prostovoljke in prostovoljce, da bi ta dan posvetili duševnemu zdravju in da bi skupaj pripomogli k normalizaciji pogovora o čustvih, o počutju in normalizaciji iskanja pomoči.

Tako otroci po Sloveniji v teh dneh razmišljajo o skrbi za svoje duševno zdravje. Prejeli so že nekaj kreativnih idej in izdelkov s strani šol, ki jih sproti objavljajo na socialnih omrežjih. Vabljeni k ogledu!

“Naši najljubši trenutki” – delavnica na OŠ Mirna za krepitev duševnega zdravja otrok

Postani UNICEF-ova prostovoljka ali prostovoljec

“Ob tej priložnosti vas prav tako vse mlade pozivamo k pridružitvi ekipi UNICEF-ovih prostovoljk in prostovoljcev. V kolikor vas zanima projekt UNICEF-ov ambasador mladih, pomoč pri vsebinskih delih na področju Zagovorništva otrokovih pravic ali pomoč pri administrativnih delih za delovanje naše organizacije, te vabimo, da si ogledaš našo spletno stran in nas kontaktiraš preko objavljenega obrazca,” povabijo v UNICEF.

Foto: Dan za spremembe na UNICEF-u Slovenija – aktivnosti v šolah in vrtcih. Fotografija: OŠ Mirna