Okolje in trajnost

Danes obeležujemo svetovni dan okoljskega dolga

2. 8. 2023 avtor: Uredništvo
Svetovni dan okoljskega dolga

Na današnji dan, 2. avgusta, obeležujemo svetovni dan okoljskega oziroma ekološkega dolga, ki nas opominja, da smo kot človeštvo že izčrpali naravne vire, ki jih Zemlja lahko obnovi v tem letu.

Vsako leto se datum svetovnega dneva okoljskega dolga premika, odvisno od tega, kako hitro porabljamo naravne vire. Letos je ta dan padel na 2. avgust, kar pomeni, da smo kot svetovna skupnost presegli naravne zmogljivosti Zemlje. To je skrb vzbujajoča opozorilna luč, ki nas spodbuja k preudarnemu ravnanju z našimi viri.

Svetovni dan okoljskega dolga
Svetovni dan okoljskega dolga Foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Slovenija: Pionirka trajnostnega razvoja v Evropi

Letošnji svetovni dan okoljskega dolga je še posebej pomemben za Slovenijo, saj je postala prva država v Evropski uniji, ki je ekološki odtis vključila v svojo nacionalno razvojno strategijo. Republika Slovenija je sicer svoje vire za letošnje leto porabila že 18. aprila, kar pomeni, da smo kot država postali “ekološko zadolženi” že prej kot celotna svetovna skupnost.

Svetovni dan okoljskega dolga
Svetovni dan okoljskega dolga Foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer, je ob tej priložnosti poudaril, da je ohranjanje naravnega kapitala ključnega pomena za gospodarski razvoj in odpornost v času podnebnih sprememb.

Slovenija si je zastavila ambiciozen cilj zmanjšanja ekološkega odtisa za 20 odstotkov do leta 2030, kar bo prispevalo k ustvarjanju samozaščitnih ukrepov in odpiranju novih priložnosti za državo.

Svetovni dan okoljskega dolga
Svetovni dan okoljskega dolga Foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Odgovornost posameznika za prihodnost planeta

Vsak od nas ima vpliv na stanje našega planeta. Naše vsakdanje odločitve in ravnanja lahko prispevajo k nadaljnjemu izčrpavanju naravnih virov ali pa k bolj trajnostnemu razvoju. Svetovni dan okoljskega dolga nas spodbuja k razmisleku o naši odgovornosti do prihodnjih generacij.

Zavedajmo se moči naših odločitev in skupaj ustvarimo boljši jutri za naš planet, za nas in za prihodnje generacije. Vsak korak šteje, zato se pridružite gibanju za trajnostno prihodnost že danes!

Vir: GOV.si, MOPE