Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Danes praznujemo dan Evrope

9. 5. 2019 avtor: Uredništvo

Danes, devetega maja, je Dan Evrope, ko Evropska unija praznuje začetek svojega nastajanja.

Na ta dan leta 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil novo obliko nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja, ki pomeni simbolni začetek evropskega združevanja.

Najvidnejše posledice združenja evropskih držav so med drugim skupna valuta evro, ki je stabilizirala prej hitro rastoče cene in odprte meje, ki znižujejo stroške podjetjem. Evropska unija, del katere smo natanko 15 let, nam je dala več potrošniških pravic na primer pri spletnih nakupih, potovanjih z letalom in vlakom, pocenila je klice znotraj EU in omogočila koriščenje zdravstvenih storitev v drugih članicah. Več o odnosu Slovenije z Evropsko unijo si lahko preberete tu.

Praznovanje dneva Evrope bo popestreno s številnimi brezplačnimi dogodki in aktivnostmi po Sloveniji. Ob tej priložnosti poteka tudi teden Evrope v okviru katerega se poleg filmskega tedna Evrope med 4. majem in 13. junijem, odvijajo tudi drugi brezplačni kulturni in kulinarični dogodki. Glavna prireditev bo potekala danes na Kongresnem trgu ob 21.00, kjer bo potekal velik brezplačni koncert. Pred koncertom se bo od 18.00 dalje na stojnicah EU predstavil program za mlade, zlasti programa Erasmus+ in evropska solidarnostna enota. Tudi drugod po Sloveniji se bo dogajalo. Vse o dogodkih po Sloveniji ob dnevu Evrope si oglejte tukaj.

Objavljena je tudi najnovejša javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena konec februarja in v začetku marca 2019, ki izpostavlja nadaljnjo močno podporo Evropski uniji. Kar 68 % vprašanih Evropejcev namreč meni, da je njihova država s članstvom v EU na splošno pridobila – gre za najvišji delež po letu 1983. V Sloveniji je bilo takšnega mnenja 75 % vprašanih. Oglejte si jo tukaj.