Kultura

Desetletje Ne-festivala!

27. 7. 2022 avtor: Uredništvo
Desetletje Ne-festivala!

Pred desetimi leti si je skupina gledaliških aktivistk_ov zamislila prvi in edini Ne-festival daleč naokoli. Gledališče od ‘spodaj navzgor’ je v Sloveniji potrebovalo prostor povezovanja.

Ne-festival gledališča zatiranih je kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev, po metodi, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, kot orodje za doseganje socialne pravičnosti, lahko pa ima tudi terapevtske učinke. Predstavlja prostor, v katerem se govori o temah, ki niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. 

Osnovni namen druženja je povezovanje, izmenjava izkušenj, znanj in spretnosti. Prvič se je zgodil leta 2013 v Gornjem Gradu, kjer so si prizadevali, da bi oblikovali skupno jedro soustvarjalcev gledališča zatiranih v Sloveniji,  iz česar je zrasel vsakoletni mednarodni festival mnogoterih participativnih gledaliških pristopov delavnic in predstav, za vse generacije!

V 9. letih so preizprašale_i osebno je politično, seksizem, igranje spola, duha časa in komu grmi?!, raziskovale_i smo gledališče zatiranih, improvizacijsko in fizično gledališče ter mnoge druge participativne pristope in skupnostnega ustvarjanja kulture. Letos preizprašujejo skupnost!

Njihove družbene formacije so bile v minulih letih hudo prizadete, zato prostor namenjajo raziskovanju, kakšna skupnost so bili do zdaj in kakšna želijo biti. Ne-festival udeleženi soustvarjajo po principu skupnosti in aktivne participacije v neokrnjeni naravi Gornjega Gradu.

Več informacij o pestrem vsebinskem dogajanju in prijavi najdeš tukaj.

Foto: Erik Školiber
Vir: Kulturno umetniško društvo Transformator