Organizacije za mlade

Digitalna oratorijska jesen

24. 12. 2020 avtor: Uredništvo

Ker Oratorij Slovenija letošnjo jesen ni mogel izvajati dogodkov v živo, je svoje projekte poskušal digitalizirati. Tako je 17. novembra potekal spletni posvet oratorijskih voditeljev, ki se ga je udeležilo okrog 100 mladinskih voditeljev, 12. decembra pa prvi spletni animatorij, ki ga je doživelo nekaj čez 200 mladih prostovoljcev.

Glavna tema posveta voditeljev je bila nekako očitna: kaj in kako delati z animatorskimi skupinami v času korone in ukrepov. V prvem delu je svoje ideje in predloge predstavil dolgoletni oratorijski voditelj Timi Čižek. V drugem pa so si udeleženci po skupinah izmenjali svoje ideje, predloge, zamisli in dobre prakse.

Ideja animatorija ali oratorijskega dne za animatorje ni nova. Na njem animatorji, ki navadno oratorij sicer izvajajo za otroke, doživijo oratorijski program, pripravljen prav zanje. Bilo pa je prvič, da je bil program, namenjen izvajanju v živo, v največji možni meri preslikan v digitalni svet.

Na animatorji so mladi spoznavali Carla Acutisa, ki bo tudi glavni lik Oratorija 2021. Udeleženci so se prek Kahoota preizkušali v svojem znanju, si ogledali vnaprej posneto dramsko igro, imeli pogovorne skupine, igrali veliko igro in tekmovali v snemanju kratkih zabavnih videov. Za povrh pa so med odmorom lahko pekli sladke penice, ki so jih že vnaprej prejeli po pošti.

V ozadju teh dveh dogodkov pa ne seveda ne počivajo ostale oratorijske ekipe. V teku sta natečaj za oratorijsko himno in avdicija za vloge v uradni oratorijski filmski zgodbi o Carlu Acutisu. Najbolj pa je v tem času dejavna ekipa za pripravo oratorijskega priročnika 2021, ki počasi zaključuje s pisanjem vsebin.

Vir: Oratorij Slovenija