Zdravje

Dobra praksa: Ko se s Prvič prvič prelomi tišino na področju spolnosti

11. 7. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
prvič

Ko razmišljamo o primerih dobre prakse s področja pogovora o spolnosti in odnosih ter približevanja tematike mladim, nikakor ne gre mimo odmevnega projekta Prvič.

Čeravno so mladi vsakodnevno bombardirani z neštetimi informacijami, spolnost pa se zdi samoumevna in kot na pladnju, so informacije raztresene, brez potrebnih smernic in namesto jasnosti ter stabilnosti pogosto ponujajo le zmedo. Tako se marsikdaj zazdi, da je področje spolnosti, ali pa vsaj nekatera podpodročja znotraj slednjega, še vedno tabu …

Projekt Prvič, ki je nastal pod okriljem RTV Slovenija, prinaša prepotrebno spremembo. Skozi dokumentarno serijo, radijske oddaje, podkaste in izobraževalne članke, serija na svež, iskren in dostopen način obravnava spolnost, intimnost, odnose in razočaranja, ki so del odraščanja.

Odstiranje tem, odpiranje pogovorov, razreševanje dvomov …

Projekt Prvič združuje izjave mladih in izkušnje starejših, znanih osebnosti, kar ustvarja dinamično in večplastno sliko spolnosti in odnosov. Avtorici in urednici projekta, Neža Prah Seničar in Urška Henigman, sta raziskovali, kako mladi doživljajo odraščanje in puberteto, ter našli odgovore skupaj z njimi.

Z igranjem igre “flaša” in vlečenjem listkov z vprašanji so mladi razkrili, kaj jih je presenetilo med puberteto, kako so doživeli svoj prvi spolni odnos, ali so kdaj bili v “situationship” (razmerje brez jasnih meja), kdaj so občutili prvo poželenje … S tem je serija Prvič na našo “nacionalko” prvič prinesla neposreden vpogled v misli in občutke mladih …

Izkušnjam mladih so se s svojimi spomini in besedami pridružili tudi znani Slovenci. Domen Valič je spregovoril o puberteti, Melani Mekicar o prvem poljubu in spolni usmerjenosti, Jurij Zrnec o prvem spolnem odnosu, Maks Dakskobler pa o spolni vzgoji in njenih pomanjkljivostih …

Epizode, ki nagovarjajo

Serija je sestavljena iz številnih epizod, ki pokrivajo različne aspekte odraščanja in spolnosti, vse od telesnih sprememb v času pubertete, razhodih in razočaranjih do spolne privlačnosti in zaljubljenosti, spolne identitete, čustev, pornografije, spolnega nasilja … in prvič. Ker je navsezadnje le Prvič.

Dokumentarna serija Prvič je bila prvič objavljena februarja na portalu za mlade SKIT, 14. februarja pa je bila premierno predvajana na TV SLO 2 in na Prvem programu Radia Slovenija. Vse dosedanje epizode so na voljo tudi kot podkast v vaši najljubši aplikaciji za podkaste, izobraževalni članki pa so dostopni na portalu SKIT.

Prvič na telefone, Prvič v šole

Po pristopu, ki so ga ubrali snovalci in ustvarjalci projekta, lahko le upamo, da bodo epizode našle svojo pot na mobilne naprave mladih, ki si želijo o teh temah slišati jasne, odprte in podpore besede. Pa ne le na mobilne naprave mladih, ampak v šolske učilnice, kjer lahko s svojo svežino presežejo marsikateri že davno preživel učiteljski govor …

Če ste nekoliko starejši in se vam zdi, da o spolnosti ne morete slišati prav nič več novega, pa vabljeni, da povezavo do prispevka in do vsebin projekta Prvič podelite s kom mlajšim.