Kultura

8. filmski festival Kinotrip

13. 10. 2023 avtor: Uredništvo
kinotrip

Mladi vabijo v Kinodvor na 8. filmski festival Kinotrip

Med 19. in 21. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 8. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi za mlade. Raznovrsten program tudi letos prinaša šest aktualnih celovečercev s filmsko klasiko, program kratkih filmov ter pogovore z zanimivimi domačimi in tujimi gosti.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek.Letos bo potekala osma edicija festivala, program zanjo pa je skrbno pripravila osma Kinotripova generacija, ki jo sestavlja trinajst srednješolk in srednješolcev.

Kaj pravijo mladi o programu?

»Izbrali smo filme, ki so aktualni in relevantni za mlade, hkrati pa zelo raznoliki v temah, žanrih in zvrsteh. Letošnji festival se bo začel globoko v džungli, zajahali bomo bleščečo mavrico, preskočili vse meje, se z upanjem zazrli v prihodnost in v nemogočem iskali ljubezen.« 

»Veseli nas, da se Kinotrip prenaša iz generacije v generacijo že osem let. Verjamemo, da je pomembno, da ohranjamo kinokulturo in jo približujemo mladim. Sicer bomo v prihodnosti kot skupnost izgubili velik hram kulturne zapuščine.«

osma kinotripova generacija
Osmo Kinotripovo generacijo sestavljajo Tim Čerin, Hana Debeljak, Rok Družinec, Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Mija Kolarič, Sofia Korolova, Anej Košorok, Eva Kralj Serša, Lara Matos, Sofiia Rypalenko, Ema Šilar, Anaïs Vrtunski. Foto: Urška Boljkovac

Uradno odprtje festivala bo v četrtek, 19. oktobra ob 19.30, ko si bomo ogledali navdihujoč dokumentarec Kolibriji (Hummingbirds, Silvia Del Carmen Castaños, Estefanía Contreras, Miguel Drake-McLaughlin, Diane Ng, 2023), ki se dotika številnih pomembnih tem za mlade in širšo družbo: migracije, pravice žensk, splav, LGBTQ+ skupnost, DIY aktivizem in srčno prijateljstvo. Z največjim veseljem lahko napovemo, da se nam bo na projekciji v živo pridružila Diane Ng, ki je pri filmu sodelovala kot sorežiserka, soproducentka in ena izmed direktoric fotografije.

Festivalske vstopnice

Vstopnice za filmska potovanja so že v prodaji pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org). Možen je tudi nakup preko spleta.

Mlajši od 25 let:

Za člane kluba Kinodvor: 3,8 €

Redna cena: 6,3 €

V času prodaje festivalskih vstopnic velja posebna akcija. Vpis v Klub Kinodvor za mlade do 25. leta po polovični ceni: enoletna članarina 10 €.

Več informacij in festivalski program

Tukaj najdete festivalsko programsko knjižico. Celoten program festivala je objavljen tudi na Kinodvorovi spletni strani. Vse dogajanje pa lahko sproti spremljate na profilih na Facebooku in Instagramu.

Partnerji in podporniki 8. mednarodnega festivala Kinotrip

Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica javnega zavoda Kinodvor, Slovenski filmski center, Francoski inštitut v Ljubljani, Veleposlaništvo Španije v Ljubljani, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani, Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata, The Film Foundation, FIVIA – Vojnik, Festival kratkega filma FEKK, Festival migrantskega filma, Društvo Kraken, SCCA-Ljubljana, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana

Vir: Kinodvor