Neformalno izobraževanje / Znanost

ASEF Speaker Series: Dinamično življenje kavitacije

14. 2. 2023 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v okviru ASEF Speaker Series organizira novo poljudnoznanstveno predavanje z naslovom Dinamično življenje kavitacije. Predaval bo prof. dr. Matevž Dular.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 16. februarja, s pričetkom ob 19. uri v hibridni izvedbi, in sicer v Prešernovi dvorani na SAZU (Novi trg 4, 1000 Ljubljana) in prek Zoom povezave. Na predavanje se je treba predhodno prijaviti najkasneje do 16. februarja do 18. ure. Ob prijavi na dogodek se izbere vrsto udeležbe (na lokaciji ali prek Zooma). Vsi prijavljeni udeleženci prek Zooma bodo pred dogodkom prejeli Zoom povezavo na svoj elektronski naslov.

O predavanju

Kavitacija – uparjanje in ponovna kondenzacija tekočine zaradi nenadne spremembe lokalnega tlaka – inženirjem že več kot 100 let povzroča preglavice. Povezujemo jo s padcem izkoristka turbinskih strojev, vibracijami, hrupom in erozijo materiala.

Osrednja nit predavanja bodo raziskave dinamičnega obnašanja kavitacijskega toka in njegovih negativnih posledic (na primer erozije), ki jih je predavatelj v zadnjih 20-ih letih opravil v Nemčiji, Franciji, Sloveniji in spet v Nemčiji. Sledil bo opis prenosa znanja na področje uporabe kavitacije za uničevanje kontaminantov (virusov in bakterij), kar je osrednja tema ERC projektov CABUM in CaviPhy.

O predavatelju

Prof. dr. Matevž Dular deluje na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za strojništvo. Ukvarja se tako z bazičnimi kot tudi aplikativnimi raziskavami s področja kavitacije in inženirske dinamike tekočin. Leta 2002 je diplomiral na ljubljanski univerzi. Študij je nadaljeval na Tehnični univerzi v Darmstadtu v Nemčiji in leta 2005 doktoriral. Kot raziskovalec in gostujoč profesor je več let deloval v tujini – v Lillu, Heidelbergu, Kolorado Springsu in Magdeburgu. Leta 2017 je kot eden najmlajših postal redni profesor na Univerzi v Ljubljani.

Vodil je dva projekta za Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), v letu 2017 pa je uspel na razpisu Evropskega znanstvenega sveta pridobiti sredstva za 5-letno bazično raziskovanje kavitacije in njenih možnih aplikacij pri čiščenju voda. Leta 2022 je prejel še drugi ERC projekt za komercializacijo tehnologije za čiščenje vode. Leta 2019 je za svoj pomemben prispevek k razumevanju pojava kavitacije prejel Zoisovo priznanje, leta 2020 pa Besslovo nagrado, ki jo podeljuje Fundacija Alexandra von Humboldta.


ASEF Speaker Series

Javna predavanja mentorjev ASEF o njihovem raziskovalnem delu in zanimivih ugotovitvah. Po vsakem predavanju sledi tudi neuradno srečanje, katerega namen je povezovanje in mreženje.


Projekt ASEF Speaker Series poteka s finančno podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urada RS za mladino.