Kultura

Dobrodelni multivizijski performans z Lono Verlich

8. 4. 2024 avtor: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
banner festivala
Umetnica o performansu

Koncept Modre ženske v svojem likovnem ustvarjanju v novem obdobju doživljam kot nujni del sebe, ki ga nosim s seboj. Že vsak začetek ustvarjanja nove podobe me zanese v svet Modre ženske, ki sanja o boljšem svetu. Ves čas se prepleta s svetom podob in duhovnih svetov, ki se kažejo kot lebdeči simboli v detajlih mojih slik. Prav mešana tehnika dekopaža, akrila, oglja in zlatih lističev, mi ponuja neštete možnosti izražanja in užitek v odkrivanju vedno novih plastenj in poigravanj.

Kot uveljavljena slikarka včasih svojo ustvarjalnost izražam tudi skozi druga umetniška izrazna sredstva – glasbo, poezijo in film. Zato sem si zamislila, da bi svojo prvo razstavo na španskem otoku Tenerife na otvoritvi podprla z interpretacijo avtorske poezije in izvedbo avtorske glasbe, ki sem jih ustvarila za ta projekt. Kot soavtorica sem sodelovala tudi pri režiji in nastanku kratkega predstavitvenega filma, ki prikazuje moj proces ustvarjana ene od slik z motivom Modre ženske in je prav tako vključen v ta otvoritveni del razstave.

Temu pa sem dodala še izvirno videoprojekcijo – multivizijo, ki vključuje grafične elemente, detajle iz mojih slikarskih del. Pod slednjo se je podpisal avtor Lado Jakša. Zelo smiselno in pomembno se mi zdi, da svojo razstavo podprem z nekoliko drugačno otvoritvijo – performansom, ki vključuje različna umetniška izrazna sredstva. To pa zato, ker so vsa ta izrazna sredstva del mojega ustvarjalnega procesa, ki se začne in zaključi v mojih slikarskih delih.

Vse zgoraj omenjeno se v performansu prepleta in se v 45 minutah programa združi v zaokroženo celoto, ki podpira glavno sporočilo razstave in mojega slikarskega opusa z motivom Modre ženske.

Verjamem, da sem tako s soustvarjalci ustvarila svojevrsten umetniški projekt, nekoliko drugačen od običajnih likovnih razstav.

Razstavo mojih slikarskih del lahko spremlja multivizijski performans ali pa samo glasbena podlaga, avtorsko delo, ki sem ga ustvarila z umetnikom Ladom Jakša in glasbenikom Oskarjem Ličenom.

Vabljeni na ogled, vstop je prost.