Domen Pregeljc o multiskalnem računalniškem modeliranju

4. 4. 2023 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z MC Podlaga in Klubom študentov Sežana organizira poljudnoznanstveno predavanje, v sklopu ASEF mladi umi, z naslovom “Multiskalno računalniško modeliranje: od elektronske strukture do celičnih mehanizmov”. Predaval bo Domen Pregeljc, štipendist ASEF generacije 2022 in doktorski študent na Švicarski državni tehniški visoki šoli Zurich (ETH Zurich). 

Dogodek bo potekal v petek, 14. aprila, ob 19. uri v prostorih MC Podlaga v Sežani (Kosovelova 4b, 6210 Sežana).

O predavanju

Metode, ki temeljijo na matematičnih, fizikalnih in kemijskih teorjiah ter izkoriščajo vse večjo razpoložljivo računsko moč igrajo dandanes pomembno vlogo v znanosti. Pogosto so od tradicionalnih eksperimentov cenejše in hitrejše, v nekaterih primerih pa nam omogočajo vpogled v mehanizme, ki so izven dosega eksperimentov. Tekom predavanja bo predstavljenih nekaj pristopov, ki se uporabljajo pri preučevanju pojavov različnih velikostnih razredov. Med drugim tudi to, kako nam lahko računalniške simulacije pomagajo predvideti učinek mutacije encima na njegovo delovanje in kako prisotnost določene substance vpliva na signalne poti v nevronski celici.

O predavatelju

Domen Pregeljc je leta 2022 magistriral iz kemije z molekularno fiziko na Imperial College London. Trenutno je doktorski študent na Švicarski državni tehniški visoki šoli Zurich (ETH Zurich). Štipendist ASEF je od leta 2022, svoj raziskovalni obisk pa je opravil pri prof. dr. Andreju Šaliju na Univerzi v Kaliforniji, San Francisco. Raziskovalno ga zanima predvsem računalniško modeliranje procesov, ki so pomembni v medicini, na različnih časovnih in prostorskih skalah.


Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 14. aprila najkasneje do 18. ure.


ASEF mladi umi

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

MC Podlaga je mesto, kjer se mladi v Sežani lahko družijo in hkrati kreativno preživljajo prosti čas.

Klub študentov Sežana je bil ustanovljen leta 1965 in združuje študente s področja nekdanje občine Sežana, se pravi sedanjih občin Divača, Hrpelje, Kozina, Komen in Sežana. Še posebno je ponosen na uspešno izpeljani projekt mladinskega centra MC Podlaga, vrata katerega niso odprta le študentom, temveč je to kraj, kamor lahko zahaja vsa sežanska mladina.

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.