Evropsko leto mladih

#EUbeachcleanup 2022

8. 9. 2022 avtor: Uredništvo

Sodeluj v svetovni kampanji za čiste oceane in morja brez plastike #EUBeachCleanup 2022,  prijavi se na akcijo Čista obala, ki bo potekala v soboto, 17. septembra 2022.

Zakaj ne bi novega šolskega in študijskega leta začeli s pozitivnim vplivanjem na skupnost in pomagali zaščititi naše morje in oceane? Pridružite se akciji #EUBeachCleanup – tudi v Sloveniji!

17. septembra vabljeni na tradicionalno akcijo čiščenja slovenske obale, nato pa na limonado in druženje v centru HEKA v Kopru »Čista obala pod mikroskopom«. Pod mikroskopom si boste ogledali mikroplastiko, ki plava v slovenskem morju, nato pa v pogovoru s strokovnjaki in aktivisti izvedeli več o stanju slovenskega morja in kaj lahko storimo za to, da bo čistejše. Izveste tudi, kaj načrtuje EU za zmanjšanje tega globalnega problema. Letošnji akciji se bo pridružil ultramaratonski plavalec Martin Strel.

Več podrobnosti o akciji Čista obala je tukaj. Na čistilno akcijo pa se do 14. 9. prijavite tukaj.

17. septembra ne morete sodelovati? Ste doma daleč stran od morja, a vam gre plastika na plaži, v morju, ob jezerah in rekah na živce in bi rad kaj ukrenili? Ni panike! S prijatelji, sošolci, sodelavci ali družino lahko akcijo izvedete tudi na drug dan in na obrežjih jezera ali reke blizu doma. Tukaj najdete nekaj nasvetov, kako se akcije lotiti.

Kampanja #EUBeachCleanup, ki jo vsako leto septembra ob svetovnem dnevu čiščenja obalnih območij soorganizirajo Evropska unija in Združeni narodi ob podpori vsem znanih modrih prijateljev Smrkcev (ni šala!), je ključnega pomena za ozaveščanje o morskih odpadkih. Ta oceanski aktivizem in kampanja ozaveščanja vključujeta plaže, rečna obrežja in različne čistilne dogodke po vsem svetu.

Letos se ob praznovanju #EuropeanYearofYouth EU še bolj posveča temu, kako mladim omogočiti, da postanete aktivni. Še pomembneje pa je, da se bomo s skupnimi močmi približali cilju odpravljanja onesnaževanja s plastiko v naših morjih in oceanih.

Več informacij o #EUBeachcleanup na povezavi.

Srečno evropsko leto mladih in vesel #EUBeachCleanup mesec!

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji