Kultura

Festival topografije zvoka

2. 9. 2022 avtor: Društvo študentski kulturni center – ŠKUC

S 6. septembrom se začenja 6. edicija  mednarodnega festivala zvočnih umetnosti TOPOGRAFIJE ZVOKA.

V fokusu letošnjega festivala Topografije zvoka so razmerja med zvokom in tekstom, njuna srečevanja, sosledja, soodvisnosti, mimohodi in prepletanja. Zvoki so bistven element vsakdanjega življenja, družbene povezljivosti in, obratno, družbenega razslojevanja. Povsod so in vedno. Tudi v umetnosti. V zadnjih letih je govora o zvočnih knjigah. Toda knjiga je vedno bila zvočna. Zvokovni elementi avtorske misli in naracije so posredovani s formo, intonacijo, dikcijo, tudi sintakso. Zvok je vedno bil ključen element teksta. Ko se posvečamo enemu, se posvečamo drugemu.

Program festivala začenjamo z odprtjem razstave ZVOKTEKST: Nekateri tokovi sodobne poezije, ki v prostor Galerije ŠKUC prinaša dela petnajst sodobnih literarnih, zvočnih in vizualnih umetnic_kov. Razstavo je kurirala dr. Nina Dragičević, konceptualno pa obravnava inovacije na področju literature, kontrakulturnost v književnosti, formativni in tehnološki premik od kitice k transmedialnosti ter zvokovne elemente, ki bistveno določajo poezijo samo. Več o razstavi na povezavi.

Naslednji večer se bo pričel s pogovorom z Yaro Mekawei (Egipt), ki s svojo zvočno-pesniško instalacijo sodeluje na omenjeni razstavi. Sledilo bo predavanje in poslušalnica vodilnega premišljevalca sodobnih glasb Luke T. Zagoričnika o maskulinosti v zvočnih umetnostih. Večer zaključuje koreopesniški film afroameriške queer umetnice_ka storäe michele (ZDA), ki je bil_a letos nominiran_a za prestižno nagrado Lambda. Tretji dan festivala bo odprla Irena Z. Tomažin z branjem konkretne poezije, na odru pa se bo s solo koncertom predstavila tudi skladateljica, flavtistka, glasbena improvizatorka ter raziskovalka Hanan Hadžajlić (Bosna in Hercegovina); njen koncert vključuje dela Dina Rešidbegovića, Ališera Sijarića in svetovno premiero avtoričine kompozicije Meta Loops. Festival zaključujemo z Zuzano Husárovo (Slovaška), ki se ukvarja z zvočno poezijo, elektronsko in interaktivno literaturo, je predavateljica na Masarykovi Univerzi na Češkem, za Topografije zvoka pa pripravlja koncert zvočne poezije.   Pripenjamo povezavo do festivalskega kataloga, za dodatne informacije pa smo vam na voljo na info@topografijezvoka.si in na telefonski številki 031 530 931 (Nina Dragičević).
topografijezvoka.si skuc.org FB Topografije zvoka

Festival Topografije zvoka nastaja s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.

Veseli bomo vašega obiska!