Prostovoljstvo

Forum prostovoljstva 2022

7. 11. 2022 avtor: Uredništvo

Letošnji Forum prostovoljstva, ki ga ob mednarodnem dnevu prostovoljstva organizira Slovenska flinatropija, bo letos potekal na temo Vključenost in raznolikost mladih prostovoljcev_k. Potekal bo v torek, 29. novembra 2022, od 8.30 do 15.00, v stekleni dvorani Grand Hotela Union (Miklošičeva cesta 1, Ljubljana).

»Kako aktivirati mlade za bolj pravičen svet in jim dati priložnost, da lahko dejavno rešujejo svoje probleme in probleme drugih? Ob prostovoljenju se mladi skozi delo učijo o življenju, pridobivajo dragocene izkušnje, gradijo svoj svet vrednot, se lažje soočajo s stiskami in osamljenostjo, ki jo je razkrila epidemija, si večajo socialno mrežo in prispevajo k človekovim pravicam in ohranjanju narave. Na letošnjem forumu, ki ga pripravljamo ob mednarodnem dnevu prostovoljstva in v evropskem letu mladih, smo se odločili dati besedo njim in izjemnim mentorjem, s pomočjo katerih nastajajo navdihujoče prostovoljske zgodbe, ki so hkrati tudi velika promocija odporne skupnosti, socialne vključenosti, enakosti in solidarnosti. Ob tej priložnosti pozdravljam tudi pripravo Strategije prostovoljstva 2024-2028, v kateri si bomo zagotovo prizadevali, da spodbujanje prostovoljstva med mladimi in podpornega okolja za mlade prostovoljce dobita vidno mesto.« 

Franc Zlatar, izvršni direktor Slovenske filantropije

Na forumu bodo dali besedo mladim prostovoljcem_kam, izkušenim mentorjem_icam in predstavnikom_icam organizacij, ki uspešno razvijajo prostovoljske programe za mlade pri nas in v tujini. Prisluhnili boste predstavitvam zanimivih prostovoljskih projektov in se osredotočili na pomemben vidik prostovoljstva – to, da pripomore k večji vključenosti mladih v družbo in pomaga pri premagovanju stisk, povezanih z izolacijo in osamljenostjo, s katero se po epidemiji srečuje večje število mladih v Evropi. S pomočjo metode svetovne kavarne pa boste skupaj razmišljali o smernicah za še uspešnejše vključevanje raznolikih mladih v prostovoljstvo in o korakih, ki jih lahko za čim boljše podporno okolje naredijo mladinske in prostovoljske organizacije ter odločevalci na lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Podrobnejši program foruma najdete tukaj.

Prijave zbirajo preko spletnega obrazca do torka, 22. 11. 2022.

Vabijo vas, da letošnji mednarodni dan prostovoljstva praznujete z njimi, v družbi priznanih strokovnjakov_inj, angažiranih prostovoljcev_k in izkušenih mentorjev_ic prostovoljstva.

Prijazno vabljeni!

Vir: Slovenska filantropija