Neformalno izobraževanje

Jakob Kobal: Harmonija svetov glasbe in znanosti

2. 7. 2024 avtor: Inštitut ASEF
grafika dogodka

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentskim društvom SILAQ organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v petek, 5. julija, ob 19. uri izvedel Jakob Kobal, mladi glasbenik in univerzitetni diplomirani inženir multimedije ter štipendist ASEF generacije 2022.

Predavanje nosi naslov Harmonija svetov glasbe in znanosti in bo potekalo v kulturnem domu Šentjošt (Šentjošt nad Horjulom 13, 1354 Horjul).

O predavanju

Kakšna je povezava med skladateljem in mojstrom orkestracije, kot je bil Ravel, in Fourierjom, enim najpomembnejših matematikov v zgodovini “novejše” znanosti in inženirstva? Kako lahko znanost naredimo bolj privlačno za glasbenike in obratno? Na osnovi svoje diplomske naloge, odkritij med raziskovanjem teme razpoznave več osnovnih frekvenc v akordu in na podlagi glasbenih izkušenj bo Jakob poskušal poljudno in praktično osmisliti povezavo med področjema, ki se včasih neupravičeno znajdeta na povsem nasprotnih bregovih.

O predavatelju

Jakob Kobal, mladi glasbenik in univerzitetni diplomirani inženir multimedije, je kot študent klasične harmonike obiskoval Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. V času obiskovanja konservatorija je začel tudi s študijem multimedije na Fakulteti za elektrotehniko in Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Željan raziskovanja stičišča glasbe in znanosti, je končal študij v decembru 2021, ko je zagovarjal diplomsko nalogo z naslovom Razpoznava osnovnih frekvenc v akordu, za katero je prejel najvišjo možno oceno. Del diplomske naloge je vključeval razvoj in implementacijo lastnega algoritma za razpoznavo akordov iz zvočnih posnetkov.

Takoj po diplomiranju se je posvetil študiju glasbe na prestižnem kolidžu Berklee v Bostonu, kjer raziskuje vse možnosti igranja harmonike v različnih glasbenih zasedbah in žanrih, vključujoč jazz, folk, klasično glasbo, “gypsy”, tango. Nekaj njegovih najljubših in največjih nastopov obsega igranje z Marcom Pignatarom in njegovim septetom v Regattabaru (priznanem jazz klubu), z Boston Civic Symphony in solistko Allison Eldridge v dvorani Jordan Hall na New England Konservatoriju, z Formas godalnim kvartetom …

Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 5. julija, najkasneje do 18. ure.

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Študentsko društvo SILAQ deluje od leta 2002 in vsako leto organizira več dogodkov, namenjenih otrokom, mladim in odraslim. Društvo deluje z namenom omogočanja in spodbujanja aktivnosti mladih na vasi, ki z organizacijo kulturnih prireditev, tečajev, delavnic, predavanj in ostalih vrst dogodkov pridobivajo izkušnje v povezavi z načrtovanjem in izpeljavo različnih dogodkov. Dejavnosti, ki jih društvo izvaja, povezujejo tako člane društva kot tudi širšo skupnost lokalnega okolja, in tako vsem krajanom omogoča raznolike dejavnosti in aktivno preživljanje časa.

*Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.