Neformalno izobraževanje

Luka Petravić, dr. med.: Ponovna raba podatkov v medicini

29. 4. 2024 avtor: Inštitut ASEF
plakat dogodka

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z zavodom LokalPatriot organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v sredo, 22. maja, ob 17. uri izvedel Luka Petravić. dr. med., štipendist ASEF generacije 2023 in mladi zdravnik, ki je po opravljenem strokovnem izpitu pred izbiro specializacije.

Predavanje nosi naslov Ponovna raba podatkov v medicini: serija kratkih zgodb in bo potekalo v Kavarni LokalPatriot (Rozmanova ulica 21, 8000 Novo mesto). 

O predavanju

Luka Petravić bo predstavil delo, ki ga je opravljal v laboratoriju dr. Luka Pocivavska v Chicagu in njegovo izkušnjo v ZDA. Predstavil bo tudi nekaj ostalih zanimivih projektov, kjer so uspeli s podatki ustvarjati dodano vrednost. Projekti bodo govorili o srčnih zastojih v Sloveniji, obisku urgenc ter primarnem zdravstvu v Sloveniji.

O predavatelju

Luka Petravić, dr. med., je mladi zdravnik po opravljenem strokovnem izpitu in pred izbiro specializacije. Splošno gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, nato je študiral medicino na Medicinski fakulteti, Univerze v Mariboru. Med študijem je sodeloval pri različnih prostovoljnih ter raziskovalnih projektih. Tako je med drugim prejel tudi priznanje Andreja Perlacha in pohvalo dr. Uroša Seljaka. V letu 2023 je bil s strani ASEF izbran za Junior Fellowa in opravil 10-tedenski raziskovalni obisk na Univerzi v Chicagu pri žilnem kirurgu dr. Luki Pocivavsku.

Zanima ga digitalizacija zdravstva, vodi projekt SiOHCA, ki je testno vzpostavil register srčnih zastojev v Sloveniji, sodeluje v raziskovalnem projektu digitalizacije urgenc eCREAM ter je član Znanstvenega društva Sledilnik v katerem sedi tudi na upravnem odboru in vodi portal zdravniki.sledilnik.org, ki je bil pred kratkim nominiran za nagrado SozialMarie za socialne inovacije na Dunaju.

Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 22. maja, najkasneje do 16. ure.


ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Zavod LokalPatriot z redno kulturno produkcijo ter s svojimi programi in projekti združuje mlade in druge novomeške entuziaste ter ustvarjalce, ki želijo z razpoznavnim delom in ustvarjanjem oblikovati ali nadgraditi svoj osebni razvoj, hkrati pa dati svoj prispevek h kulturni, družbeni, ustvarjalni in akademski rasti dolenjske regije in širše. V preteklih letih so nastali projekti, ki so danes predstavniki kreativne produkcije nacionalnega značaja in pomenijo kvalitativne premike v kulturnem razvoju Novega mesta. Vredni omembne so mednarodni festival Jazzinty, Galerija Simulaker, Multimedijski center Dolenjske ter mednarodni glasbeni festival Muzejski vrtovi in cikel koncertov Jazzinty Abonma. Spodbujanje kreativnosti pri mladih odražajo predvsem projekti kot so Fotografska izkušnja, Mladinsko ustvarjalno središče – MUS in koprodukcije z ostalimi, lokalnimi in nacionalnimi partnerji, ki posegajo tudi na področja filma, literature, likovne umetnosti ter interdisciplinarne, multimedijske forme sodobne umetnosti.

*Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.