Kultura / Mladinsko delo / Zabava in prosti čas

Mladi zmaji vabijo na festival – 18. 5. pod Fabianijevim mostom!

3. 5. 2023 avtor: Mladi zmaji
festival hiše tisočerih zgodb

Mladost odmeva tudi pri Mladih zmajih!

V letošnjem letu se z našimi aktivnostmi pridružujemo Odmevu mladosti! Aktivnosti in projekti mladinskega dela skupaj z mladimi v ospredje postavljajo pomen in vpliv, ki ga imata mladinsko delo in neformalno učenje na mlade v našem kraju in širše.

Mladi Zmaji, v sodelovanju z Zavodom Škrateljc, premierno predstavljajo festival “Hiša tisočerih zgodb”, ki prepleta mladinsko kulturo, kolektivne modrosti časa in tlakuje pot do novega Centra mladih Ljubljana, v prostorih nekdanje tovarne sladkorja.

KDAJ: 18. 5. 2023

KJE: Fabianijev most pri Galeriji Cukrarna

Obujamo ustvarjalni duh moderne

V februarju je v koprodukciji Založbe Škrateljc in Mladih zmajev izšel strip Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše. Zgodba stripa nas vrne za zidove Cukrarne, kjer so v preteklosti pesnili literati moderne, danes pa za zidovi Palače Cukrarna že pridno nastaja osrednji mladinski center Mladih zmajev. Ljubljana bo z njim pridobila prostor in programe za razvoj mesta mladih, aktivnih državljanov, zagovornikov sočutja in prinašalcev pozitivnih sprememb mestu in skupnosti.

S festivalom želimo obuditi ustvarjalni »duh slovenske moderne« ter njegovo subverzivnost, upornost in svetlobo, krepiti skozi različne načine dela z mladimi na lokaciji Palače Cukrarna in s tem “hišo ob vodi” napolniti z zgodbami novih generacij.

Vozni red festivala

Obeta se celodnevno festivalsko dogajanje, ki bo poklon ustvarjalnosti mladih, ki navdihujoče razmišljajo o prostorih in skupnosti, izžarevajo učenje iz preteklosti, razumevanje sedanjosti in odgovornosti za prihodnost. V družbi našega kulturnega busa Ljuba&Drago bo vozni red festivala naslednji:

10.00 – 14.00: USTVARJALNICE: Na krilih novega stripa bomo priklicali muzo navdiha in z o Centru mladih Ljubljana razmišljali na delavnicah POEZIJE, STRIPA in FILMA. Delavnice bosta izvajala avtorja stripa, pisatelj Žiga X Gombač in ilustrator Jaka Vukotič ter mentorji Filmske šole Mladi zmaji.

14.00 – 16.00: RIME POD MOSTOM: Če se boste v popoldanskem času  zadrževali v okolice Galerije Cukrarna, boste lahko prisluhnili branju poezije mladih pesnikov in pesnic iz kolektiva Mlade rime. Za branje na dogodku se lahko prijavite na njihovi spletni strani.

16.00 – 20.00: LIP RAMPS: Vabimo tudi na urjenje v rolkarskih veščinah z LIP RAMPS pod Fabianijevim mostom. V skate park, ki se nahaja v neposredni bližini bodočega Centra mladih Ljubljana, vabimo izkušene skejterje in začetnike, ki bi želeli osvojiti osnovne manevre in trike. Se skejtamo!

16.00 – 18.00: 4. POSVET O CENTRU MLADIH LJUBLJANA: V sklopu festivala bo potekal tudi javni posvet v učilnici Galerije Cukrarna, tokrat na temo bivanja in sobivanja v Centru mladih Ljubljana. Izmenjali bomo poglede, ideje, potrebe in razmisleke o novodobnem sobivanju in ustvarjanju navdihujočega prostora za ustvarjanje. Na posvet se prijavite s spletnim obrazcem najkasneje do ponedeljka, 15. maja.

18.00 – 20.00: KONCERT “PESMI ŠTIRIH”: Zvečer bodo sceno ukradli poeti sodobnega časa. Ritme in rime bodo v družbi plesalcev iz ULCE delali Adelajda & TŽTŽ, impro rap na sto in en način – UM & KUNA in trnovski reper SKOVA. Ne zamudite freestyle spektakla pod Fabianijevim mostom!

V maju se dogodek pridružuje tudi kampanji Odmev mladosti, ki bo po 34 krajih v Sloveniji širila učinke mladinskega dela.