Okolje in trajnost

Odpri omaro, odpri srce 

11. 4. 2024 avtor: Uredništvo
oblačila

Ali ste vedeli, da v Sloveniji letno zavržemo 25 tisoč ton oblačil? Torej vsak Slovenec zavrže 12 kilogramov oblačil na leto. Šokanten podatek, kajne? 

Pa je res potrebno toliko oblačil zavreči? Ne. Lahko jih podarimo naprej, recikliramo ali pa tudi menjamo. Mladi in mlade družine ter Zavod Igrišče Maribor želijo povabiti čim večje število vrstnikov v menjalnico rabljenih oblačil in predmetov.  

Dogodek Odpri omaro, odpri srce želijo izvesti z namenom druženja in povezovanja z vrstniki, izmenjevanja rabljenih oblačil in predmetov ter opozarjanja na zmanjšanje potrošnje in onesnaževanja okolja. Namen in cilji dogodka se povezujejo s cilji evropskega tedna mladih, podpirajo mlade državljane in njihov razvoj solidarnosti in medsebojne pomoči. 

Dogodek bo potekal v Malem betnavskem gozdu Maribor, 19. aprila, med 13. in 19. uro. Vsi udeleženci in obiskovalci bodo svoje materiale razstavili na stojnicah in si izbrali uporabne stvari v zameno. Po zaključku dogodka bodo ekipa mladih organizatorjev vse ostanke sortirali glede na namembnost in odpeljali na lokalne humanitarne organizacije.

Zapisala Dragana Gligorić za Zavod Igrišče Maribor