Kultura

Ožuljeni jezik s Pinom Pograjcem

25. 4. 2023 avtor: MKC Maribor

Majski večer slam poezije v Mariboru bo 9. maja ob 19.30 v Vetrinjskem dvoru, literarni gost bo Pino Pograjc. Tokrat bo jezik prvič žulil na odprtem odru.

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v sklopu svojega literarnega programa MKC Črka in v sodelovanju z društvom Slam zverine, Bando ferdamano in Narodnim domom Maribor vabi na majsko izvedbo večera slam poezija Ožuljeni jezik. Prvič letos bodo slamerji in slamerke nastopili na odprtem odru na dvorišču Vetrinjskega dvora v Mariboru, saj vzpostavljamo sodelovanje s Kulturno-umetniškim društvom Coda, ki je novi najemnik prostorov v Vetrinjskem dvoru. Ožuljeni jezik se bo začel ob 19.30.

Dogodek bo odprt za vse slamovske pesnice in pesnike, ki bi se ponovno ali prvič želeli predstaviti z izvirno, avtorsko poezijo. Prijave nastopajočih zbiramo na naslovu ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na facebook strani Slam zverin. Dogodek bo moderirala Mojca Frim, članica improligaške skupine Banda Ferdamana, z literarnim gostom Pinom Pograjcem pa se bo pogovarjala Ajda Strajnar, glavna urednica študentske revije Liter jezika.

O LITERARNEM GOSTU PINU POGRAJCU

Pino Pograjc, rojen leta 1997, je trenutno v zadnjem letniku študija anglistike in primerjalne književnosti na magistrski stopnji na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Odraščal je v Kamniku, kjer je kot najstnik na tekmovanjih v slam poeziji Pest besed v Mladinskem centru Kotlovnica prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal.

Pino Pograjc
Foto: Goran Tomčić

Leta 2016 je prišel v finale vseslovenskega tekmovanja v slam poeziji. Istega leta je Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra, ki jo je obiskoval, izbrala njegovo pesem, da šolo zastopa na natečaju Mala Veronika – strokovna žirija natečaja je njegovo pesem vključila med pet nominirancev za nagrado.

Je del LGBTQ+ antologije Srca v igri in srednješolske antologije Mimobežnice. Leta 2021 je v kategoriji angleških haikujev zmagal na natečaju Študentskega društva Ikkyu, pristal je na prvem mestu v kategoriji poezije na natečaju II. Kamniške svetilke, ki ga prireja Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, in v zmagal v kategoriji poezije na natečaju »Skupaj: upor, podpora, celjenje!«, ki ga je priredil Mladinski kulturni center Maribor.

Leta 2018 je igral v predstavi Dogodek v mestu Gogi, ki jo je režiral Benjamin Zajc. Od 2020 do 2022 je pisal literarne kritike in prispevke za spletno platformo Stigma. Leta 2021 je semester preživel na študijski izmenjavi na St. Mary’s College of Maryland v ZDA. Leta 2022 je pri natečaju Rdeča nit sodeloval kot del žirije. Istega leta je postal del selekcijske in organizacijske ekipe za Festival LGBT Filma v Ljubljani, najstarejšega filmskega festivala z LGBT tematiko v Evropi. Pesniške delavnice Braneta Mozetiča obiskuje, odkar je končal dodiplomski študij komparativistike z diplomsko nalogo Vloga družbene angažiranosti v poeziji Braneta Mozetiča in po tem stopil v kontakt s pesnikom.