Aktivno državljanstvo / Vključenost

Parada ponosa v Mariboru

8. 9. 2023 avtor: MKC Maribor

V soboto, 16. septembra, bo v Mariboru potekala tretja Parada ponosa, tokrat pod sloganom Iz zakonov v družbo.

Zgodba o mariborski paradi ponosa se je začela pisati leta 2019, ko je v štajerski prestolnici potekala prva parada, leta 2021 pa je v okviru programa Maribor skozi rožnata očala, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor), dogodek potekal drugič. Letos je tako čas za tretjo parado ponosa v Mariboru, ki bo septembra, natančneje v soboto, 16. septembra.

parada ponosa v mariboru
Parada ponosa v Mariboru leta 2021. Foto: Mitja Florjanc

Dogodek se bo začel z zbiranjem udeležencev ob 15.30, pol ure kasneje pa bo po mariborskih ulicah krenila povorka v podporo LGBTQIA+ skupnosti. Predvidoma ob 16.30 se bo povorka ustavila na Trgu svobode, kjer bo sledil nagovor organizatorjev, vabljenih govorcev in politično-kulturni program.

Iz zakonov v družbo

Kolikor je ponos nekaj individualnega in intimnega, toliko gre tudi za kolektivno izkušnjo: ponos ob uspešnih kampanjah, ob bolj vključujočih postopkih in praksah, ob vsakem premiku, ki ga zahvaljujoč trdemu delu dosežemo na nivojih zakonov in družbe.

Organizacijska ekipa programa Maribor skozi rožnata očala je ob tem zapisala:

”Proslaviti želimo napredke, ki so se na področju LGBTQIA+ pravic v Sloveniji že zgodili. Hkrati pa si prizadevamo tudi izpostaviti teme, ki še zahtevajo našo pozornost, in tiste teme, ki ostajajo nenaslovljene.”

Zakoni neke družbe so zapis njenih vrednot. Zakoni, ki odvračajo marginalizirane skupine, ki diskriminirajo ali glas podarjajo selektivno, odražajo izključujočo in neenako družbo. Zato si moramo prizadevati tako za zakonske kot za družbene premike. Prav ta odnos raziskujemo z letošnjim sloganom “Iz zakonov v družbo”. Spraševali se bomo, kako javna zavest, duh časa in odnos družbe do LGBTQIA+ tem vplivajo na sisteme, ki te teme urejajo.

Podpri parado, izobesi zastavo

Svojo podporo lahko izkažete z udeležbo na 3. mariborski Paradi ponosa, in/ali z izobešeno mavrično zastavo na dan dogodka. Tudi letos poteka kampanja Podpri parado, izobesi zastavo. V sklopu kampanje si lahko s pomočjo MKC Maribor zagotovite mavrično zastavo.