Kultura

Pusti pečat!

25. 8. 2023 avtor: Mladinski center Velenje
Kunigunda

Festival mladih kultur Kunigunda

Velenje, 25. 8.–2. 9. 2023

Ne le za takrat, ko nas več ne bo … Pusti pečat, ki bo danes navdihoval druge in prispeval k sooblikovanju srčne, ustvarjalne in strpne družbe. Zavedajmo se moči svojih dejanj in besed. Naj bodo dobre in spodbudne.

#pustipečat

Festival mladih kultur Kunigunda
Festival mladih kultur Kunigunda, foto: Mladinski center Velenje

O festivalu

Pisalo se je leto 1998. V Velenju se je začela se je nova era.

Pričelo se je obdobje muzikalne strpnosti, rušenja tabujev in ljubezni do nekonvencionalnega – pričela se je era Festivala mladih kultur Kunigunda.

V Velenju je takrat pod okrilje mladih, natančneje Mladinskega centra Velenje, priletela Kunigunda, kjer so jo vzeli za svojo – tu tiči še danes, šestindvajseto leto.

V realnem svetu se vsako leto pojavlja kot dobertedenski festival, ki zavzame celo mesto.

Na festivalu se divje pleše, nežno poje, na vso grlo kriči, spretno repa, ogleduje ekscentrične razstave, širi svoja obzorja, in občasno napiše bridek stih.

Servira tudi tiste nekonvencionalne stvari, ki si jih ljudje želijo videti, ogledati, poslušati, občutiti, se naučiti – a tega ob navalu prevladujoče kulture nimajo moči storiti.

Želi si ustreči tudi najbolj zahtevnim kulturnim gurmanom, ki imajo svoje prste le redko priložnost oblizniti.

Festival ni le glasbeno usmerjen, ampak nudi tudi predavanja, športne dejavnosti, performanse, razstave, digitalne inštalacije, delavnice, družabne kotičke in zabavne dogodke. Tako umetnikom vseh področij omogoča, da stopijo v luč, ki si jo zaslužijo, obiskovalcem pa možnost, da doživijo kulturo v vseh vidikih.

Kunigunda promovira strpnost in širokomiselnost ter zavrača predsodke, zato je tudi večina dogodkov brezplačnih.

2023

Pri organizaciji festivala tudi letos sodeluje preko 70 mladih, društev in organizacij, pripravili pa smo 20 takšnih in drugačnih kulturnih dogodkov!

🎔 Zvrstilo se bo 6 koncertov različnih žanrov, na njih bo nastopilo 18 bendov ali posameznikov

🎔 Na ogled bodo 3 razstave na 2 lokacijah

🎔 Ogledali si bomo 3 različne predstave, plesne in gledališke

🎔 Vabimo na 1 sejem vintage oblačil, 1 javni zaključek erotičnega natečaja, 1 piknik v   naravi, 1 stand up večer, 1 okroglo mizo,3 glasbene in art delavnice, 2 športni prireditvi!

Program v celoti: www.kunigunda.si

Dobrosrčnost

Tudi Kunigunda bo aktivno pomagala ljudem, ki so čez noč ostali brez življenja, ki so ga poznali. Med njimi so tudi šoloobvezni otroci in mladina.

Skupaj z organizatorjem, Mladinskim centrom Velenje, smo se zato odločili, da združimo moči z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje in organiziramo zbiranje sredstev za nakup šolskih potrebščin za otroke in mladostnike, ki si jih zaradi poplav ne morejo privoščiti. Marsikomu je torbo, peresnico, pripomočke, odnesla ali uničila voda, v hišah je vlaga. Jesen je pred vrati in staršem želimo olajšati vsaj te skrbi in prihraniti stroške, ki jih prinese novo šolsko leto.

Na račun spodaj bomo dodali še celotni znesek od vstopnine obeh plačljivih koncertov v Letnem kinu. 

Oglasili so se nam tudi že artisti, ki so del letošnjega programa in se želijo honorarju odpovedati za dober namen – za to gesto kapo dol, naš poklon.

Za direktna nakazila objavljamo račun s sklicem, ki je pomemben, saj z drugimi sklici zbirajo sredstva za druge projekte.

Podatki:

MEDOBČINSKA ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE VELENJE

Aškerčeva 21, 3320 Velenje

TRR: SI56 0242 6001 1465 352

Koda namena: CHAR

Namen plačila: donacija – Šolske potrebščine

Sklic/referenca: SI00 2023-2