Kultura

Slovenski dnevi knjige v Mariboru

23. 5. 2023 avtor: MKC Maribor
26. slovenski dnevi knjige v Mariboru

V torek, 30. maja, se začenja 26. edicija festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Festival bo letos potekal pod sloganom ”Najdi svojo knjigo, najdi svoj svet.”

26. slovenski dnevi knjige v Mariboru

Organizatorji – Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) so ob zdaj že tradicionalnem knjižnem sejmu, ki bo potekal vse dni festivala, pripravili preko sedemdeset dogodkov. V štirih festivalskih dneh se bodo zvrstili literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, razstave in ulični performansi. Na njih se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalci ter z ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig; ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki. Osrednji gost festivala bo pisatelj Slavko Pregl.

Festivalsko dogajanje se bo uradno začelo v torek, 30. maja, ko bo ob 12. uri pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor otvoritvena prireditev in razglasitev prejemnice nagrade Vasje Cerarja, ki jo MKC Maribor skupaj z Društvom slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za vrhunske prevode mladinskih del. Letos bodo nagrado podelili drugič, nominiranke pa so:

Pogovori z nominirankami o pomenu nominacije stanovskega društva, njihovem delu in knjižnih junakih, ki jih pri tem srečujejo, so na voljo tukaj: