Neformalno izobraževanje / Zabava in prosti čas

Tijan Prijon: Uporaba strojnega učenja v kozmologiji

28. 4. 2023 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentsko organizacijo FMF organizira poljudnoznanstveno predavanje, v sklopu ASEF mladi umi, z naslovom  “Uporaba strojnega učenja v kozmologiji”. Predaval bo Tijan Prijon, štipendist ASEF generacije 2021 in študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko. 

Dogodek bo potekal v sredo, 24. maja, ob 19. uri v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani (številka predavalnice bo znana naknadno).

O predavanju

V kozmologiji lahko s simulacijiami modeliramo nastanek in evolucijo galaksij. Za ugotavljanje in interpretacijo vseh rezultatov, ki sledijo iz tovrstnih simulacij, pa so izjemno primerne metode strojnega učenja. V predavanju bo predavatelj predstavil osnove strojnega učenja, ki se uporabljajo za napovedovanje koncentracije halo temne snovi, in predstavil svojo izkušnjo soočanja s problemom.

O predavatelju

Tijan Prijon je študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, kjer bo letos diplomiral, naslednje leto pa bo s študijem nadaljeval na ETH v Zürichu, v Švici. Raziskovalni obisk ASEF je opravil pri prof. dr. Urošu Seljaku na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley, kjer se je ukvarjal z napovedovanjem kozmoloških parametrov iz simulacij.


Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 14. maja najkasneje do 18. ure.


ASEF mladi umi

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami, iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Študentska organizacija FMF je študentska organizacija Fakultete za matematiko in fiziko, ki skrbi za obštudijske dejavnosti študentov FMF. Odgovorni so za največje dogodke na fakulteti, na primer v preteklem študijskem letu so organizirali že tradicionalni Mafijski piknik z več kot 700 udeleženci, dobrodelni stand up s Tinom Vodopivcem in še mnogo drugih dogodkov, ki so študentom popestrili študijski vsakdan.

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.