Angažiraj se

Trajnostni piknik

14. 9. 2022 avtor: Uredništvo

Slovenski pregovor pravi: Človek kaže v mladosti, kar hoče biti v starosti. Tega se mladi močno zavedajo, zato vas lepo vabijo k sodelovanju na trajnostnem pikniku, ki ga mladi ambasadorji evropskega projekta mladinskega dialoga organizirajo v soboto, 24. septembra 2022, s pričetkom ob 10. uri na Rodici (Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete UL, Groblje 3, 1230 Domžale).

Piknik organizirajo v želji, da odprejo prostor za pogovor med mladimi in odločevalci o tem, kako lahko skupaj oblikujemo in sprejmemo ukrepe za vključujočo in trajnostno Evropo za vse. Eden od temeljev mladinskega dialoga je tudi medgeneracijsko sodelovanje, zato želijo k soustvarjanju piknika povabiti raznolika društva in posameznike v občini Domžale in širše.

Kaj se bo dogajalo na pikniku?

Dinamični program z živo glasbo in pogostitvijo se začne ob 10. uri, vrhunec piknika pa bo debata med mladimi udeleženci in našimi gosti.

Piknik bo imel dinamičen program. Uvodnemu delu bodo sledile delavnice o trajnostnem razvoju, na katerih bodo mladi oblikovali predloge konkretnih ukrepov,  ki bodo predstavljali temelj slovenskih priporočil 9. cikla mladinskega dialoga, na podlagi katerih bodo ministri Sveta EU poleti 2023 sprejeli evropsko Resolucijo. Ena od stojnic bo namenjena tudi spoznavanju delovanja mladinskega delegata OZN in mehanizma EU mladinskega dialoga in s tem promociji mednarodnih možnosti za mlade, s poudarkom na aktivni participaciji oz. sodelovanju pri sprejemanju odločitev na mednarodni ravni. Mladi se bodo spoznali tudi z Agendo 2030 t.j. Agendo za trajnostni razvoj do leta 2030.

V osrednjem dogodku – debati mladih z odločevalci bodo sodelovali predstavniki različnih odločevalskih ravni: od lokalne do evropske. Poleg političnih odločevalcev pa smo k debati povabili tudi mladega podjetnika, direktorico Zadruge Jarina in direktorico Centra za mlade Domžale. Ti bodo podali povratno mnenje mladim na njihove predloge in ocenili njihov potencial oz. izvedljivost. V debati z mladimi bodo sodelovali:

Vsi vnaprej prijavljeni udeleženci, stari od 15 do 30 let, bodo prejeli kuponček za brezplačno trajnostno “malico”. Le-to bomo priskrbeli v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci hrane. Pripravili bomo tudi stojnice, na katerih se bodo lahko predstavili lokalni pridelovalci, podjetniki, društva in organizacije s čimer želimo odpreti možnosti za sodelovanje in predstavitev dobrih praks s področja trajnostnega razvoja in vključujočih družb.

Dogajale se bodo tudi različne igre ter izobraževalna soba pobega (ang. escape room), katero smo zasnovali ambasadorji s pomočjo sodelavcev iz Socialne akademije.


Podrobnejši program piknika

Uvodnemu delu bodo sledile delavnice o trajnostnem razvoju, na katerih bodo mladi oblikovali predloge konkretnih ukrepov, ki bodo predstavljali temelj slovenskih priporočil 9. cikla mladinskega dialoga, na podlagi katerih bodo ministri Sveta EU poleti 2023 sprejeli evropsko Resolucijo.


Za vse, ki se boste na piknik predhodno prijavili bo zagotovljena brezplačna pogostitev!
Prijavi se tukaj.

Označi svojo udeležbo in povabi še prijatelje na Facebooku, Instagramu, TikToku.

Vir: Ambasadorji mladinskega dialoga