Kultura / Zabava in prosti čas

Usje se je dalu – Interaktivna pripovedno-gledališka predstava

12. 3. 2024 avtor: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
oder

Ste tudi vi med tistimi, ki jim je nona za rojstni dan v žep potisnila 100.000 lir? Se morda spominjate zgodb o zaslužkih, ki jih je zagotavljalo gospodinjenje čez mejo, ali tistih, ko je bilo okoliščine z osebno koristjo previdneje zamolčati?

Usje se je dalu je druga interaktivna pripovedno-gledališka predstava, projekta Sezona obiranja zgodb! v izvedbi Zavoda Scaramouche in pod okriljem evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Projekt je nastal iz želje po medgeneracijskem povezovanju in ohranjanju nesnovne kulturne dediščine z obmejnih območij ter razvoju komedije in komičnih praks. Temelji na zbiranju zgodb in pričevanj ljudi, ki živijo blizu meje, ki je bolj ali manj vplivala na njihova življenja.

Izbrane zgodbe mlada in utečena igralska zasedba uprizori in jih na posebej doživet način podaja na gostujočih predstavah po obmejnih vaseh in mestih. Neverjeten je stik, ki ga vzpostavijo z lokalnim prebivalstvom, ki se vključuje v »debate« in s tem nadgrajuje zbiranje gradiv na terenu. Vsaka uprizoritev je drugačna prav zato, ker vsebuje tudi zgodbe lokalnih prebivalcev.

»Predstava Usje se je dalu je namenjena ljudem iz okolice Ajdovščine, saj smo v prvi fazi projekta, ko smo zbirali pričevanja, obiskali prav Zgornjo Vipavsko dolino«, pravi vodja projekta Tereza Gregorič. Srečanja s pričevalci potrjujejo, da so ljudje, ki se živo spominjajo življenja v preteklih zgodovinskih obdobjih, neusahljiv vir pripovedi, tako lastnih kot zgodb svojih prednikov. Prav gotovo pa prevladujejo zgodbe kontrabanta oziroma švercanja.

Za pokušino morda ena kratka zgodba gospe Ivanka, ki je imela gostilno na Cesti pri Ajdovščini. Ivanka, je kot večina kavo ljubcev živečih blizu meje rada prešvercala kakšno dobro kavo. Na meji jo je carinik pregledal in kavo vzel, Ivanka pa se je razočarana vrnila domov. Ni preteklo dva dni, ko se je taisti carinik pojavil v njeni gostilni in si naročil – nič drugega kot – kavo. Prebrisana Ivanka mu je čez kafetiero spustila vodo in mu jo postregla. Carinik pa reče: Gospa Ivanka, danes pa ni dobra kava. In Ivanka odvrne: »Sej ta dobre mi nejste pstili čjez!« Od takrat naprej na carini ni imela več težav.

Takšne pripovedi iz vsakdanjega življenja bistveno prispevajo k sestavljanju mozaika mnogoterih usod in razumevanju osebnostnih značilnosti ljudi iz tega območja, prav zato so navdihujoč vir za gledališko poustvarjanje. Upamo, da bo naša predstava navdihnila tudi vas, da boste z nami delili svoje zgodbe. Zato vas vabimo na predstavo Usje se je dalu, ki bo v četrtek 21. 3., ob 19.00, v Hiši Mladih v Palah.