Izobraževanje

Državno tekmovanje iz znanja naravoslovja se je uspešno zaključilo

12. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je razglasila zmagovalce 8. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Za zlata in srebrna priznanja se je na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 91 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, ki so potekala v novembru 2019, udeležilo pa se jih je 447 srednješolcev iz 31 srednjih šol. Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Ivan Butkevich z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani in tako osvojil prvo mesto. ZOTKS je skupno podelila 13 zlatih, 21 srebrnih in 142 bronastih priznanj

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na 18. evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo potekala od 10. do 16. maja 2020 na Češkem. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve ekipi, sestavljeni iz treh dijakov in dijakinj. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike. 

Tekmovanje EUSO je bilo prvič organizirano leta 2003, Slovenija pa se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Od leta 2012 sodelujoče slovenske ekipe sestavljajo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki vsako leto poteka pod okriljem ZOTKS. Ekipe do rešitev znanstvenih problemov pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki se izvajajo v laboratorijih, zato morajo biti tekmovalci spretni pri laboratorijskem delu, pomembno pa je tudi sodelovanje v ekipi. Slovenija bo s svojimi tekmovalci letos na olimpijadi sodelovala že štirinajstič. Do sedaj so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 14 bronastih, deset srebrnih in dve zlati odličji.

Rezultati državnega tekmovanja iz naravoslovja so na voljo tukaj.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije