Prostovoljstvo / Vključenost

Dve novi ESE prostovoljki v Brežicah

11. 4. 2023 avtor: Mladinski center Brežice

Projekti prostovoljstva nudijo mladim priložnosti za pridobivanje kompetenc, obenem pa prispevajo h krepitvi solidarnosti ter skupnosti povsod po svetu. V Mladinskem centru Brežice tudi v letošnjem letu z veseljem gostijo novi ESE prostovoljki, Barbro iz Egipta in Juliette iz Francije.

V spodnjih stavkih se predstavljata kar sami.

»Moje ime je Barbra. Sem 25-letna Egipčanka. Na fakulteti sem diplomirala kot inženirka strojništva. Rada pišem in se potapljam v nove izkušnje, ki mi dajejo snov za pisanje. Bivanje v Brežicah me že navdihuje! Tukaj sem tudi zato, da se naučim, kako naj bodo moje besede vplivne in učinkovite.«

»Ime mi je Juliette, stara sem 20 let in prihajam iz Francije, natančneje v Le Havre v Normandiji. Študirala sem na fakulteti za turizem, kjer sem diplomirala. V Mladinskem centru Brežice bom ostala 9 mesecev. Želim si razvijati digitalne in komunikacijske veščine.«

Poleg tega, da sta se že spoznali z Mladinskim centrom Brežice ter rednim programskim delom, sta se odpravili tudi na pustolovščino raziskovanja brežiške zgodovine. Naslednje besede je zapisala Barbra.

»Zgodovina je globok prijeten ocean, v katerega se je treba potopiti; če želimo razumeti sedanjost in ustvarjati prihodnost! Mala zgodovinska mesta nosijo v svojih kotičkih zgodbe, legende, moralne nauke in pričevanja o človeških odnosih skozi vsa leta. Ogled okolice in notranjosti gradu Brežice je zabaven in poučen izlet v zgodovino domnevno majhnega mesta! Za vogali gradov se skrivajo umetnosti, ki lahko razširijo obzorja, moralni nauki, ki ne smejo preiti v pozabo, in zgodbe, ki lahko živijo večno.

Šli smo skozi grad Brezice in ga nato obšli. Ogledali smo si hiše obrtnikov, trgovcev, voznikov in vseh, ki so delali na gradu. Prav tako smo se zaljubili v vodni stolp in njegovo nesrečno ljubezensko zgodbo! Pravijo, da se zgodovina ponavlja … Kdo bi si lahko predstavljal, da se skozi zgodovino približujemo spoznavanju samega sebe?”

Izdelali sta tudi predstavitev izleta, ter predstavili vsebino mladinski delavki Mladinskega centra Brežice, kjer komaj čakajo, da vidijo, kako bosta to vključili v njune projekte. Za vodenje in organizacijo tega imenitnega dogodka se v Mladinskem centru Brežice zahvaljujejo Posavskemu muzeju Brežice in Discover Brežice&Čatež.

Projekt je financiran s strani Evropske solidarnostne enote.