Zabava in prosti čas

Evropski in neodvisni božični filmi za edinstveno praznično izkušnjo

12. 12. 2023 avtor: Uredništvo
ogled filma

Bliža se praznična sezona, v kateri se mnogi od nas zatekamo k ogledu klasičnih božičnih filmov. Če iščete ali potrebujete odmor od tradicionalnih hollywoodskih filmov, obstaja svet edinstvenih in nekonvencionalnih božičnih filmov, ki čakajo, da jih odkrijemo. V uredništvu smo pripravili seznam evropskih in neodvisnih božičnih filmov, ki obljubljajo, da bodo dodali pridih raznolikosti vašemu seznamu filmov za praznično obdobje.

“Rare Exports: A Christmas Tale” (2010) – Finska

Žanr: Fantazija, Grozljivka

Ta finski dragulj temnejše narave se spogleduje s prazničnim obdobjem in združuje fantastične elemente z grozo. “Rare Exports” ponuja osvežujoč odmik od tipičnega božičnega veselja in raziskuje edinstveno pripoved, ki vas bo zagotovo držala na robu sedeža.

“Joyeux Noël” (2005) – Francija

Žanr: Drama, Zgodovina, Vojni

Postavljen ob ozadje prve svetovne vojne “Joyeux Noël” pripoveduje izjemno zgodbo o božičnem premirju leta 1914. Francoska produkcija čudovito zajame duh človečnosti, ki preživi tudi v najtemnejših časih.

“A Christmas Tale” (2008) – Francija

Žanr: Komedija, Drama

Režiser Arnaud Desplechin se v tem francoskem filmu poglobi v kompleksnosti družinskih dinamik, ko se disfunkcionalna družina ponovno združi za božič. Z mešanico komedije in drame ponuja realističen prikaz vzponov in padcev, ki jih prinaša praznična sezona.

“Tokyo Godfathers” (2003) – Japonska

Žanr: Animirani, Pustolovski, Komedija

Čeprav ni strogo evropski, ta japonski animirani film dodaja mednarodno noto seznamu. “Tokyo Godfathers” pripoveduje ganljivo zgodbo o treh brezdomcih, ki na božični večer najdejo zapuščenega dojenčka, raziskuje pa tudi teme sočutja in odrešenja.

“Niko & the Way to the Stars” (2008) – Finska

Žanr: Animirani, Pustolovski, Družinski

Ta finski animirani film sledi pustolovščinam mladega jelenčka po imenu Niko, ki se odpravi na potovanje, da bi odkril identiteto svojega očeta. “Niko & the Way to the Stars” je očarljiv dodatek k vsakemu prazničnemu seznamu, ki ponuja mešanico humorja in toplote.

“Happy, Happy” (2010) – Norveška

Žanr: Komedija, Drama

Norveški film “Happy, Happy” raziskuje prepletajoče se življenje dveh parov med božično sezono in se poglobi v teme ljubezni in nezvestobe. S svojim edinstvenim pristopom k razmerjem je ta film zagotovo svež pogled na praznično obdobje.

“In Bruges” (2008) – Združeno kraljestvo/Belgija

Žanr: Komedija, Kriminalka, Drama

Postavljen ob slikovitem ozadju Bruggea med božično sezono, to filmsko sodelovanje med Združenim kraljestvom in Belgijo ponuja temen in komičen vpogled v praznike. Čeprav ni tradicionalni božični film, ga edinstvena kulisa in duhovit dialog uvrščata med filme vredne ogleda.

“Die Hard” (1988) – ZDA (a nekonvencionalen)

Žanr: Akcija, Triler

Čeprav je Hollywoodska produkcija, ostaja “Die Hard” nekonvencionalna božična klasika. Postavljen na božično zabavo, je ta akcijski triler postal kulten film med tistimi, ki iščejo drugačno vrsto praznične zabave.

To praznično sezono razmislite o koraku izven običajnega okvira tradicionalnih božičnih filmov in raziščite praznično ponudbo evropskih in neodvisnih produkcij. Ti filmi obljubljajo edinstveno mešanico ganljivih zgodb, temnega humorja in nenavadnih pripovedi, ki bodo pridale piko raznolikosti vašim prazničnim praznovanjem. Uživajte ob gledanju!