Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Evropski teden mladih v Mladinskem centru Postojna

26. 4. 2024 avtor: Mladinski center Postojna
mladi

Zaključil se je Evropski teden mladih, ki ga Evropska komisija organizira vsako drugo leto z namenom spodbujanja aktivnega državljanstva mladih v Evropi.

Letos je imel prav poseben pomen, saj je potekal dva meseca pred evropskimi volitvami, ki bodo od 6. do 9. junija 2024. Slogan tokratnega tedna mladih je bil Izrazite svojo vizijo s poudarkom na spodbujanju mladih k spoznavanju demokracije in udeležbi na evropskih volitvah.

V Mladinskem centru Postojna so letošnji evropski teden mladih obeležili 9. aprila z delavnico Mesto v rokah mladih, ki jo je vodila trenerka in fasilitatorka Maja Drobne, udeležilo pa se je je 20 mladih, ki v Postojni živijo oziroma se tam šolajo. Mladi so tekom delavnice s pomočjo metode Lego Serious Play razmislili o prihodnosti svojega mesta in spremembah, ki si jih želijo v svojem okolju.

Ugotovili so, da v svojem mestu pogrešajo urejene športne površine, več športnih igrišč, fitnes (urejen, večji notranji in na prostem), trgovine znanih znamk, boljše povezave javnega prometa, bazen, več zunanjih parkov in urejenih površin za sprehode in tek, stanovanja za mlade, smučišče, wellness, kvalitetne in cenovno ugodne restavracije, klub in McDonald’s.

V Mladinskem centru Postojna se zavedajo, da zbrani predlogi ne smejo ostati samo na papirju, zato jih bodo uporabili pri oblikovanju novega lokalnega programa za mladino Občine Postojna.

Čeprav je evropskega tedna mladih konec, pa vse aktivnosti v njegovem sklopu še niso zaključene. Če te zanima, kateri dogodki nas še čakajo, preveri na povezavi. Vsekakor pa te spodbujamo, da se 9. junija odpraviš na volišče in izpolniš svojo državljansko dolžnost.