EU zadeve / Evropsko leto mladih

Evropsko leto mladih – vizionarska 3D-platforma »Izrazi svojo vizijo«

11. 5. 2022 avtor: Uredništvo

Ko je predsednica Ursula von der Leyen napovedala evropsko leto mladih 2022, je želela, da bi Evropa pozorno prisluhnila mladim in posledično Unijo bolje oblikovala po njihovih potrebah. Evropska komisija je zato kot osrednji sestavni del evropskega leta mladih pripravila popolnoma novo digitalno 3D-platformo »Izrazi svojo vizijo«Interaktivna platforma mladim Evropejcem ponuja odprt prostor, kjer lahko izrazijo svoje mnenje tako, da posnamejo osebno sporočilo. 

Cilj platforme »Izrazi svojo vizijo« je opolnomočiti mlade Evropejce iz različnih okolij in z vseh kotičkov celineda predstavijo svojo vizijo o prihodnosti – skozi izražanje mnenj do vprašanj zaposlitve, vključevanja, miru in varnosti, pa tudi podnebnih sprememb, izobraževanja, duševnega zdravja in še mnogih drugih tem.

V luči globalne pandemije in soočenja z vojno agresijo proti Ukrajini postaja glas mladih vedno bolj pomemben. Platforma »Izrazi svojo vizijo« v ta namen deluje kot najsodobnejši, interaktivni prostor za izražanje mnenj, ki ljudem daje priložnost, da spregovorijo in posnamejo svoje sporočilo, delijo mnenja in ideje o tematikah, ki se jim zdijo najpomembnejše. 

Platforma je bila razvita tako, da se vsako sporočilo predstavi v vseh uradnih evropskih jezikih (pa tudi v norveškem, turškem, srbskem, makedonskem in islandskem jeziku). Ko je sporočilo naloženo na platformo, vsak glas ustvari svojo edinstveno 3D valovno obliko, ki se povezuje z vsemi ostalimi posnetki na platformi – tako lahko kdorkoli posluša katerikoli glasovni posnetek, v kateremkoli jeziku, na katerikoli napravi, v kateremkoli trenutku.

Evropska komisarka za mlade, Mariye Gabriel, je dejala, da »platformo »Izrazi svojo vizijo« pooseblja mlad, zgovoren, dinamičen in odprt duh soustvarjanja, ki ga opredeljuje leto mladih. Duh, ki ob pravem času mladim po vsej Evropi omogoča, da stopijo na plano, spregovorijo in delijo svoje pomisleke ter predstave o prihodnosti. Platforma »Izrazi svojo vizijo« se ne bi mogla pojaviti ob bolj primernem času za vse mladostnike, ne samo kot evropske državljane, ampak tudi kot člane družbe, ki zdaj bolj kot kadarkoli prej doživljajo preizkušnje

O pomembnosti samega evropskega leta mladih 2022 je komisarka Gabriel dodala: »Vse mlade vabimo, da se vključijo in angažirajo. Njihov glas je bistveni sestavni del evropske poti razvoja, znanja, inovacij, priložnosti in boljših, primernejših rešitev, usmerjenih v mlade. Pozorno bomo prisluhnili in zagotovili, da se bo politika, ki se tiče mladih, razvijala v bolj odprtih in sodelujočih okoljih, ter da bo to leto ter v letih, ki prihajajo, slišan in upoštevan vsak glas.« Kot ključen del kampanje evropskega leta mladih države članice na nacionalni in lokalni ravni spodbujajo sodelovanje mladih v okviru številnih aktivnosti. V Sloveniji je bilo v okviru evropskega leta mladih organiziranih več kot 30 aktivnosti in po besedah Igorja Jesiha, nacionalnega koordinatorja evropskega leta mladih v Sloveniji, jih je v prihodnjih mesecih predvidenih še vsaj 45, med njimi: regijska srečanja z mladimi za pripravo Nacionalnega programa za mladino, osrednji dogodek Zvok mladosti v Križankah, 27. 05. 2022, izid zbornika Prostori za mlade ter številne druge aktivnosti za mlade. Vse informacije so dostopne na portalu www.mlad.si, ter na FacebookuInstagramu in TikToku.

Nova platforma »Izrazi svojo vizijo« bo delovala kot osrednji del zapuščine evropskega leta mladih po letu 2022 z glasovi mladih, ki delujejo kot gonilo sprememb in soustvarjalci bodoče politike.

O evropskem letu mladih 2022

Evropsko leto mladih 2022 je Evropska komisija predstavila kot »leto, namenjeno opolnomočenju tistih, ki so toliko posvetili drugim«, kot je oznanila predsednica von der Leyen v govoru o stanju v Uniji 2021. Gre za leto, ki je v celoti posvečeno mladim s ciljem, da se jih opolnomoči, spodbudi in obogati z novimi izkušnjami in načini sodelovanja ter da prevzamejo aktivno državljansko vlogo v družbi.

Kot glavni cilj si evropsko leto mladih prizadeva spodbuditi vse mladostnike, naj izrazijo svoje mnenje in sodelujejo tako, da delijo svojo vizijo o ključnih tematikah leta[1] in svoje upe za prihodnost Evrope. Cilj leta je tudi zagotoviti prepoznavnost in promovirati evropske vrednote, hkrati širiti sporočila solidarnosti med mlado publiko ter z raznimi dejavnostmi podpirati Ukrajino.

Hkrati pa evropsko leto mladih predstavlja duh soustvarjanja in množičnega sodelovanja, h kateremu aktivno prispeva na stotine mladinskih organizacij in deležnikov. To se odraža v številnih nacionalnih in lokalnih aktivacijah; na spletni strani evropskega leta mladih je zbranih že več kot 1650 aktivnosti po vsej Evropi, ki v tem letu vabijo mlade k skupnemu, konstruktivnemu sodelovanju.

 Več informacij na Kaj je evropsko leto mladih? | Portal evropskega leta mladih (europa.eu)