Kultura

Evropsko srečanje mladih na Viču

8. 1. 2024 avtor: Zavod Nefiks
mladi

Ljubljana je od 28. decembra do 1. januarja gostila letošnje Evropsko srečanje mladih (ESM), ki se je odvijalo tudi v župniji Vič. Zahvaljujoč kar 69 gostiteljem smo lahko na Viču sprejeli 160 mladih romarjev iz več kot 20 različnih držav. Med njimi so bili Poljaki, Nemci, Madžari, Italijani, Litvanci, Egipčani, Belorusi, Španci, Srbi, Ukrajinci, Francozi, prebivalci Vzhodnega Timorja, Konga in Libanona, Nizozemci, Filipinci, Slovaki, Irci, Škoti, Švicarji, Norvežani, Kolumbijci in Belgijci. Ta raznolikost predstavlja močno vez med ljudmi različnih jezikov, običajev in tradicij.

Mladi romarji so dneve začenjali z jutranjo molitvijo, temu pa so sledile različne spoznavne aktivnosti, delavnice, srečanja po državah, večerna molitev na športnem stadionu v Stožicah ter Festival narodov, kjer se je vsak narod predstavil s plesom, petjem ali čem drugim. Vstop v novo leto so skupaj pričakali na Viču.

Sodelovanje okrog 30 prostovoljcev iz župnije in Mladinskega centra Vič je prispevalo k dobremu vzdušju in domačnosti, nenazadnje pa tudi k uspehu dogodka, kjer je bilo čutiti povezanost med vsemi udeleženci. Nekateri prostovoljci so sodelovali pri molitvi kot inštrumentalisti, drugi pa so z iskanjem bralcev pomagali, da so se romarji počutili vključene v molitev. Ostali prostovoljci so pomagali pri pripravi prigrizkov, usmerjali udeležence in nudili pomoč na različnih področjih. S prinašanjem peciva in drugih dobrot se je velikodušno odzvalo kar nekaj prebivalcev Viča, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Ena od gostiteljic (Tina H.) je delila svojo misel: “Hvaležna sem za to izkušnjo, bila je zelo lepa tudi za Vida, ki rad spoznava nove ljudi. Prav tako se je bilo lepo udeležiti večerne molitve v Stožicah.”

Tudi Nives Felić iz Mladinskega centra Vič je delila svoj vtis: “Za MC Vič je bila to super izkušnja, saj smo se lahko še bolje povezali z župnijo in jo organizacijsko podprli pri tako velikem projektu.”

“Zelo sem vesela, da sem lahko sodelovala na srečanju in da mi je bila dana možnost vodenja glasbenega dela molitve. Pohvale romarjev so najlepši dokaz, da smo z inštrumentalisti delo dobro opravili. S tem sem, upam, vsaj malo pripomogla k izvedbi celotnega dogodka v župniji,” je dejala Livija Žagar.

Pia Roblek, prostovoljka, je povedala: “Tudi mladi smo se na nek način bolj povezali, saj smo se učili sodelovanja, poslušanja in dialoga.”

“Doživeti Evropsko srečanje mladih v lastnem kraju, v svoji župniji je sprva nekaj nedojemljivega. Za štiri dni so nas združevali Taizejski spevi, tišina, pogovori, iskreni nasmehi in odprta srca. V čast in veselje mi je bilo prispevati k izvedbi tega dogodka,” je dejala Tinka Kraševec.

Tilen Blatnik in Neža Blatnik Sojar, ki na Viču s svojo osemčlansko ekipo že več let skrbita za mladinsko pastoralo in organizacijo dogodkov za mlade, sta svoje misli o pripravah in samem dogodku strnila takole: “Ko smo v januarju 2023 izvedeli, da bo naša župnija del tega velikega dogodka, smo se zavedali, da je pred nami naporna, a hkrati prijetna pot, na koncu katere nas bo čakalo čudovito doživetje. Nemudoma smo začeli z načrtovanjem ter iskanjem sodelavcev pri tem projektu. Veseli smo bili pozitivnega odziva za sodelovanje s strani Antonovega doma, Mladinskega centra Vič ter na novo ustanovljene Taizejske molitvene skupine v naši župniji. Vesela sva, da smo se mladi pri organizaciji dogodka med seboj še bolj povezali, kar se je odrazilo tudi v prijetnem vzdušju med samim srečanjem. K temu so nedvomno prispevali tudi romarji, ki so prinesli veliko mladostniške energije in razigranosti. Največja nagrada za vložen trud vseh vključenih pa bodo poleg lepih spominov tudi izredno pozitivni odzivi gostiteljev ter še posebej mladih romarjev.”