Šport

Fairplay + Bubble Football vs Coronavirus

2. 8. 2022 avtor: Salezijanski mladinski center Maribor

Skupina mladih prostovoljcev Društva Salezijanski mladinski center Maribor, ki jih je večina tudi športnikov, so želeli v okviru društva izpeljati oz. predstaviti alternativno obliko nogometa, ki se je je lahko udeležil prav vsak posameznik, ki ga je to zanimalo. Takšna oblika igre je bila varna tako iz vidika poškodb kot tudi aktualnega pandemičnega stanja.

Bubble football ali nogomet z mehurčki je rekreacijska/športna igra, kjer je igralec s telesom napol zaprt znotraj napihnjenega mehurčka. Igrali smo v skupinah v velikih notranjih prostorih ali na prostem. Splošna pravila igre pa so bila enaka kot pri nogometu. Mehurčki so bili oblikovani tako, da so se igralci brez težav izognili poškodbam ali modricam, poleg tega so uporabljali tudi dodatne kolenske ščitnike. S tem so želeli poudariti predvsem dimenzijo socialne vključenosti, saj so se v igro nogometa lahko vključili tudi tisti, ki niso bili najbolj fit ali pa jih je bilo strah različnih poškodb. Ta alternativna oblika nogometa je jim je omogočala predvsem varno igranje, celo letenje zaradi zaletavanja, kar pa jim je v omogočalo predvsem sporočanje odvečne energije, in včasih tudi preusmerjanje jeze ali napetosti v samo igro, preko katere so se lahko sprostili in v skupini še tako bolj povezali. Stranski učinek oz. dodana vrednost celega projekta pa je bila obilica smeha in zabave, ki jo ta alternativa prinaša na igrišče.

Mladi prostovoljci so s projektom želeli zadovoljiti svoje potrebe predvsem po:

Ob zaključku projekta so organizirali tudi nacionalni turnir v BUBBLE FOOTBALL-u, z naslovom “DON’T LIVE IN A BUBBLE – KICK OFF EXCLUSION”, kjer se jih je, namesto pet, udeležilo kar osem ekip mladih, kar priča prav o popularnosti te oblike nogometa. Na samem turnirju je bilo veliko tekmovalnosti, a v obliki fairplay-a, predvsem pa veliko zabave, glasnega smeha, iskrenega veselja in tkanja novih prijateljstev.