Kultura

Festival Dobimo se pred Škucem

20. 7. 2022 avtor: Društvo študentski kulturni center – ŠKUC
Festival Dobimo se pred ŠKUCem

ŠKUC vas tudi letos vabi, da se jim pridružite na festivalu Dobimo se pred Škucem, ki bo potekal med 22. in 31. julijem 2022. 
 
Festival vam po vročih dnevih ponuja kulturno osvežitev na butičnem odru pred Galerijo Škuc, v hladnih notranjih prostorih galerije in v intimnem atriju.
 
Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato vsako leto nagovorijo z javnim povabilom k sodelovanju nekatere že priznane in nekatere še neuveljavljene perspektivne ustvarjalce_ke z markantnim umetniškim izrazom. Vsekakor gre za izvajalce_ke različnih umetniških zvrsti, ki jih je resnično vredno preveriti v živo.
 
Festival je namenjen širši javnosti različnih starosti in okusov, tako otrokom kot mladini ter odraslim z različnimi kulturnimi željami. Program obsega koncerte, performanse, gledališke predstave, razstavi, ustvarjalne delavnice, Knjižnico pod krošnjami, modno revijo, literarne dogodke in Škucevo tržnico.
 
V sklopu Muzika na starem trgu boste lahko prisluhnili izvajalcem_kam: Lado Jakša: Plečnikova misel + Jakomini Jazz Trio, A Cuerdas: Mitja Obed, Marta Kolega in Petra Onderufova, Popotnik, Blaž Mencinger, Atelje, Malamor, Samuel Blues in Miha Erič, Brencl banda, Birds of Unknow, Martin Martian and the Universe in Chris Eckman.
 
V sklop Teater v galeriji so vključili predstave za odrasle: Luka Ostrež: Ljubi (v)se, Jernej Škof in Maja Pahor: Srečevanja, vrzeli in sledi in Uršula Vratuša Globočnik: 50 odtenkov ženske.  Prvič pa so v program uvrstili  še drag show: Eat your makeup.
 
Otroci si bodo lahko ogledali naslednje predstave: Tri pravljice, Gusarsko gledališče kapitana Dade, Lev in miška, Zgodba na gumbe, Zlati ključek, Kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje, Fuj, gosenica, Pot v Tadam in Kovčekteta na obisku.
 V program pa smo vključili tudi dva literarne dogodke: Pravljično popotovanje, Prvoosebno raziskovanje zgodb in Orehova vejica.
 
Študentje_ke Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF bodo pripravili razstavo in modno revijo : Nature + Culture = Future. Na drugi razstavi pa se bodo predstavili umetniki_ce mlajše generacije Artopolis: Sodobna neskladja.
 
Tudi letošnji festival bo vključeval raznolike ustvarjalne delavnice, namenjene vsem generacijam: Fotouk, Sitotisk express, DIY nakit, Dežela konjičev, Prenos fotografije na blago, Broške in nakit iz matičnih plošč in tipkovnic, Je vse lahko glasbilo?… 
 
Društvo ŠKUC letos obeležuje petdeset let delovanja, zato so v program vključili tudi dva filmska večera, kjer bodo predstavili filmsko produkcijo društva. Celovečerni film Usodni telefon, režiserja Damjana Kozoleta in celovečerno risanko Socializacijo bika, avtorjev Milana Eriča in Zvonka Čoha.

Vsi dogodki so vstopnine prosti!

Vabljeni!