Zabava in prosti čas

Festival stripa

2. 10. 2023 avtor: Špela Ferlin

Deseti festival stripa Tinta se bliža, in obetajo se pet dni navdušujočega raziskovanja sveta stripa v Ljubljani, od 4. do 8. oktobra 2023. Dogodek bo ponudil pestro paleto dejavnosti za ljubitelje stripov vseh starosti, vključno z razstavami, predavanji, delavnicami in posebnim programom za otroke. Vrhunec festivala bo že tradicionalni stripovski sejem v Kinu Šiška ter priložnost za druženje z izjemnimi domačimi in mednarodnimi gosti.

Na festivalu bo prisoten tudi razvpiti francoski stripar in animator Winshluss, ki bo predstavil svoje izjemno delo in izkušnje iz sveta stripa in animacije. Poleg tega bodo obiskovalci imeli priložnost spoznati francosko grafično underground založbo Le Dernier Cri, ki je znana po svoji provokativni in eksperimentalni stripovski produkciji.

Finski stripovski kolektiv Kutikuti bo prav tako prisoten na festivalu, predstavil pa se bodo tudi nagrajeni nemški avtorji Mikael Ross in Philip Waechter. Skupaj bodo obogatili festivalsko dogajanje z raznolikostjo stripovskih slogov in zgodb.

Mednarodna razstava WOMCOM (Women Power in Comics) bo prav tako na ogled, osvetljujoč prispevek ženskih stripovskih umetnic k svetu stripa.

Konferenca “Strip in skupnost” bo potekala med festivalom in se bo osredotočila na raznolike vloge in pomembnost stripa v družbi. Med govorniki bo tudi legendarni britanski stripovski zgodovinar Paul Gravett, ki bo delil svoje znanje in strast do stripovske umetnosti.

Festival Tinta se bo zaključil s podelitvijo prestižnih nagrad zlatirepec za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta. Za kronanje dogodka pa bo poskrbel risani koncert, na katerem se bosta združila priljubljeni zagrebški glasbenik Miki Solus in stripar Izar Lunaček, ustvarjajoč edinstveno in nepozabno izkušnjo za vse obiskovalce.

Festival Tinta 2023 obeta nepozaben teden poln umetniških odkritij, izobraževanja in navdušenja nad svetom stripov. Vabljeni vsi ljubitelji stripov, da se pridružite tej edinstveni priložnosti za raziskovanje in praznovanje stripovske umetnosti.