Digitalizacija / Izobraževanje

GirlsDoCode: Poklici prihodnosti – Hackaton s twistom

17. 11. 2023 avtor: Simbioza med generacijami
logo

Digitalna doba kliče po tem, da so mladi opremljeni s ključnimi kompetencami za prihodnost. Pomanjkanje deklet in posledično tudi žensk v informacijskih tehnologijah je dobro dokumentiran in znan problem.

S projektom GirlsDoCode: Poklici prihodnosti želimo spodbuditi zanimanje osnovnošolskih deklic, starih od 10 do 14 let, za poklicno kariero v IKT sektorju in jih navdušiti ter opolnomočiti, da same raziskujejo nastajajoča področja in tehnologije, ki bodo oblikovale poklice prihodnosti.  

Letos bo projekt sklenjen s posebnim dogodkom 21. novembra 2023 v prostorih ABC HUB, kjer bo potekal Hackathon s twistom. Na njem bo več kot 80 deklet iz osnovnih šol iz cele Slovenije predstavilo svoje ideje. Učenke med 4. in 8. razredom bodo na dogodku “hackala” na tematiko poklicev prihodnosti, kjer bodo uporabila svoje nove digitalne veščine.

Na celodnevnem dogodku bodo dekleta iskala kreativne rešitve na zastavljen izziv, ki ga bodo izvedele šele na dan hackathona, na temo Poklicev prihodnosti. Deklice so tekom štirih pripravljalnih spletnih delavnic ob mentorjih raziskovala področja varnega brskanja po spletu, blokovnega programiranja (ustvarjanje digitalnih vsebin, spoznavanje osnov programiranja v JavaScriptu), interaktivnega raziskovanja v Minecraftu in spletno orodje code.org, na praktičnem preizkusu znanja pa se bodo tudi spoznala in učila tudi izven ekranov.

Na Hackatonu bomo obenem poudarili ključne izzive, s katerimi se soočajo tradicionalni poklici ter možnosti, ki jih prinašajo nove tehnologije. Verjamemo namreč, da spodbujanje deklet k raziskovanju in razumevanju teh razlik jih lahko navdihne za izbiro kariere v IKT.

Udeleženke bo pozdravila tudi ministrica za digitalno prihodnost

Vabljeni, da se nam pridružite na mladinsko-hekerskem obarvanem dogodku 21. novembra v ljubljanskem BTC.

Datum: 21.11.2023
Čas: Od 10:00 do 16:00
Lokacija: ABC Hub, Latinski trg 6, LJ BTC

Na dogodku se bo ob 13:45 pridružila in svojo podporo izrekla tudi ministrica za digitalno prihodnost Emilija Stojmenova Duh, zatem pa bodo dekleta predstavila svoje projekte.

Preverite, kaj so dekleta predstavila na prvem Hackatonu, ki je potekal septembra 2022.

Hvala, ker ste del te pomembne iniciative!