Kultura

Gledališka predstava Calais, Calais

5. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Kolektiv ZIZ, ki deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže je v obdobju od junija do oktobra pripravljal družbeno angažirano predstavo Calais, Calais.

Gledališka predstava razpira različne poglede na življenje beguncev, begunk in aktivistov, aktivistk. Izhaja iz dnevniških zapisov aktivistke, ki je več mesecev preživela v enem večjih evropskih taborišč v mestu Calais v Franciji. Iz mesta Calais se ob jasnih dnevih vidijo Dovrski beli klifi Anglije, kamor se številni odpravijo vsak večer. Zgodba je prežeta z upanjem in resignacijo, jezo proti oblastem in uporom. Kaj lahko v nastali situaciji storimo?

Calais, Calais je občutek, da vsaka rešitev ustvari deset novih problemov, vsak odgovor sto novih vprašanj. Ljudje pa živijo v vmesnem prostoru, na nikogaršnjem ozemlju, v čakalnici življenja. Prepremierno uprizoritev na malem odru Lutkovnega gledališča Maribor so si ogledale_i dijakinje_i Prve gimanzije Maribor, premiero pa je mariborsko občinstvo zapolnilo do zadnjega sedeža. V prihajajočih mesecih se obetajo nove uprizoritve po Sloveniji, za zdaj pa si lahko ogledate napovedni video in fotografije

Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Foto: Gregor Salobir, arhiv Pekarna Magdalenske mreže Maribor