Zabava in prosti čas

Gorenjski skavti so se srečali na taboru Kvajdej

19. 8. 2022 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Pri skavtih je poletje vedno pestro in tudi letos je tako. Posebno so se julija 2022 veselili gorenjski skavti v starosti 11. do 16. let, saj so dočakali legendarni tabor Kvajdej. Ta se odvije vsakih 5 let in združi skavte vseh gorenjskih stegov. Kvajdej je potekal že šestič, letos pa ga je obiskalo preko 600 udeležencev. Tekom tabora so otroci spoznavali legende s področja Gorenjske, iz njih poskušali potegnili bistvo za svoje življenje ter se naučili, kako lahko tudi oni postanejo legende.

V okolici Naklega pri Kranju so se temperature cel teden gibale krepko nad 30 stopinjami, za dodatno ‘ogrevanje’ pa so poskrbeli skavtski voditelji z izvedbo atraktivnih in poučnih aktivnosti. Otroci in mladi so spletali prijateljstva in se učili novih veščin preko športnih aktivnosti, poti preživetja ter dobrih del v lokalni skupnosti, ki so vključevala odstranjevanje invazivnih rastlin, čiščenja okolice in družabništva v domu starejših občanov. Priredili so tudi veliko kuharsko tekmovanje Majstr kuhne, na katerem so iz precej pomanjkljivega nabora osnovnih sestavin z veliko mero iznajdljivosti skuhali odlične specialitete. Kuharsko tekmovanje je bilo del širšega projekta Izzivaj – uživaj, ki ga skavti izvajajo po okriljem Ministrstva za zdravje RS. V njihovih jedeh ni manjkalo lokalne zelenjave, najbolj pa se je čutila glavna začimba: ljubezen v kombinaciji s ščepcem tekmovalnosti. Več fotografskih utrinkov s tabora si lahko ogledate na spletni galeriji.

Tudi tebe mika dogodivščina? Naslednja priložnost za takšno druženje bo čez pet let, tudi vmes pa skavti nikakor ne bodo počivali! (: