Neformalno izobraževanje

Grafitarska delavnica oživila igrišče Partizan z mlado energijo

31. 8. 2023 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi
grafitarska delavnica

V začetku avgusta se je igrišče Partizan v Zagorju ob Savi prelevilo v pravo umetniško platno, ko je skupina mladih entuziastk združila moči na kreativni grafitarski delavnici Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Dogodek je bil prežet z navdihujočo energijo in izjemnim izražanjem mladinske ustvarjalnosti.

Pod vodstvom izkušene mentorice se je delavnica razvila v pravo popotovanje idej in barv. Udeleženke, polne vneme, so najprej združile svojo kreativnost in na kup zbrale različne koncepte in ideje za grafite, ki so kasneje zaživeli na zidu. Skozi dinamičen proces glasovanja so izbrale najbolj atraktivne predloge, ki so nato služili kot temelj za oblikovanje celotne zgodbe. Ko je bila zgodba oblikovana, je prišel trenutek akcije. Dekleta so prevzela spreje in s kreativnostjo v rokah začele barvati zid. Ta je zaživel v spektaklu barv in motivov, ki odraža energijo mladih.

Delavnica ni prinesla le osupljivega grafitarskega umetniškega dela na igrišču, temveč tudi pomembne sporočilne vrednosti, kako močno je združevanje idej in ustvarjalna sinergija. Hkrati so spoznale pomen sodelovanja, demokracije pri odločanju in izražanja skozi umetnost.

Projekt je pokazal, da lahko mladi s svojo kreativnostjo, sodelovanjem in mentorstvom dosežejo izjemne rezultate, ki osvetlijo lokalno skupnost ter poudarijo moč umetnosti. Končen rezultat si lahko ogledate na sliki. Vabljeni, da si ga ogledate tudi v živo. Upamo, da lahko kmalu spet ponovimo kaj podobnega.

Lahko si preberete tudi nekaj vtisov udeleženk:

»Delavnica grafitiranja je bila odlična! Mentorica nam je ves čas ponavljala, da ne potrebujemo izkušenj s sprejanjem ali umetnostjo, saj se bomo vse naučile sproti, med delom.To me je zelo motiviralo. Priznati moram, da so bile moje prve kreacije na steni grozne. Vendar sem proti koncu dneva s sprejanjem postala vse boljša. Našla sem svoj način ravnanja s spreji. Na koncu sem preprosto uživala v procesu in se igrala z barvami.«

Ronja

»Na grafitarski delavnici sem zelo uživala! To je bilo zame prvo tovrstno umetniško ustvarjanje. Na začetku ni bilo enostavno, ker spreji niso ravno natančni. Vendar smo se naučili nekaj trikov, kot so gradient barv, ustvarjati zvezde in planete (za vesoljski del). Izdelale smo tudi šablone za najmanjše podrobnosti, ki bi jih bilo sicer pretežko narediti z rokami. Resnično sem hvaležna mentorici in vsem ostalim udeleženkam za to zabavno druženje!«

Juliette