Kultura

Hwwwala!

5. 1. 2021 avtor: Uredništvo

Ko so v začetku jesenskega lockdowna v Narodnem domu Maribor zasnovali cikel Awwwditorij, so potihem upali, da bodo obiskovalce  digitalne dvorane šteli v stoticah. Kaj hitro pa se je izkazalo, da so željo po ogledu kulturnih prireditev v živo krepko podcenili. Stotice so se namreč že po prvih prireditvah prelevile v tisočice. In zdaj, ob koncu leta, po uspešno izpeljanih 32 žanrsko in uprizoritveno raznolikih dogodkih, s katerimi je priložnost za ustvarjanje in nastopanje dobilo 92 umetniških izvajalcev, so števci pokazali, da se je v Awwwditoriju in koncertih Vilinskega mesta zbralo več kot 225.000 obiskovalcev!

»Hvala vsem, ki ste bili z nami. Ne le iz Slovenije. Družili smo se namreč z gledalci iz več kot štiridesetih držav. Še posebej ob koncertu Luke Šulića in Evgenija Gencheva so všečki, pohvale in zahvale za koncertiranje v živo frčali z vseh strani sveta, od Kanade do Avstralije, od Brazilije do Japonske,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ponudba prireditev, ki so potekale pod sloganom »Doma, a kljub temu na koncertu ali predstavi«, je bila za vse dogodke na ogled brezplačno. Obsegala je koncerte popularne, jazzovske in svetovne glasbe, s priznanimi domačimi izvajalci (Boštjan Gombač in Žiga StanićMarko ČrnčecSimpaticoBilbiEmkejTinkara Kovač in drugi), dogodke za otroke in mladino (Od tišine do glasbe z Juretom IvanušičemRazstavljeni Mozart godalnega kvarteta Dissonance z Dejanom Pevčevičem in predstavo Sapramišja sreča) ter dramsko predstavo Svet’ večer z Vladom Novakom in Natašo Barbaro Gračner.

Med prireditvami, ki so med gledalci požele največ zanimanja, velja ob že omenjenem koncertu mariborskega violončelista izpostaviti še serijo Tadeja Toša, ki je že s prvim nastopom pred zaslone pritegnil več kot 16.000 gledalcev. Zaradi velike želje pa so štirim nastopom dodali še enega.

Predpraznični dogodki so imeli tudi dobrodelno noto, saj so s pomočjo SMS-sporočil zbirali donacijo za društvo UP-ornik.

Awwwditorijem jim je torej tudi v času, ko je druženje in zbiranje prepovedano, uspelo ohranjati kulturo živo, omogočiti kulturnim ustvarjalcem delovanje, gledalcem pa spremljanje kulturnih prireditev.

Najpomembnejši dosežek Awwwditorija pa je ob uspešnem izpolnjevanju njihovega poslanstva zagotovo jasno sporočilo vsem, ki želijo krizo izkoristiti za rušenje slovenske kulturne infrastrukture: skupaj z 225.000 obiskovalci so več kot dokazali, da se da, ter da sta v prelomnem času, ki ga živimo, prav umetnost in kultura tisti, ki združujeta, povezujeta in dajeta upanje!

Vsem, ki ustvarjate ali spremljate kulturo, želijo vse dobro.

Upajo, da se v letu 2021 kmalu srečamo tudi v avditorijih brez dvojnih v-jev.

Vir: Narodni dom Maribor