Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Interaktivni turizem za vse

1. 3. 2019 avtor: PZS – Popotniško združenje Slovenije

Popotniškem združenju Slovenije se od samega začetka zavzemajo za spodbujanje mobilnosti in zato so veseli, če organizacija, ki upravlja s katerim izmed hostlov v Sloveniji, preseže dosedanje dimenzije razumevanja mobilnosti. Ena takšnih je zagotovo Zavod Ars Viva, ki upravlja z mladinskim hostlom, ki je prvi namestitveni objekt v Sloveniji v celoti dostopen invalidom na vozičkih. 

Projekt »Interaktivni turizem za vse« je odgovor na smernice v razvoju  dostopnega turizma v Evropi. Ker je dostopni turizem v Sloveniji še v povojih, je to odlična priložnost za razvoj novih nišnih turističnih produktov, ki bodo namenjeni ranljivi skupini gibalno oviranih oseb, starejšim, gluhim, slepim in slabovidnim osebam. Hkrati pa bodo zaradi uporabe novih tehnologij zanimivi tudi za ostale obiskovalce. Z rezultati projekta bo:

»Nove tehnologije za prikaz virtualne resničnosti omogočajo vsem ljudem, tudi predstavnikom različnih ranljivih skupin, da spoznajo in doživijo naravno in kulturno dediščino, ki bi jim bila brez te tehnologije popolnoma nedostopna,« je predstavitvi projekta izpostavila Urša Telič Miler, direktorica Zavoda Ars Viva. 

»Ponosni smo, da so se takšnega projekta, ki bo tudi tistim, ki zaradi invalidnosti do sedaj niso imeli priložnosti spoznavati lepote Slovenije, lotili prav v Youth Hostlu Ars Viva v Stari cerkvi pri Ložu, ki je prvi in edini Youth Hostel v Sloveniji in eden redkih, če ne edini v Evropi, ki je v popolnosti prilagojen za invalide na vozičkih«, so zapisali v Popotniškem združenju Slovenije  in še dodajajo, da je »Omogočanje mobilnosti vsem tudi poslanstvo Popotniškega združenja Slovenije, zato smo na dosežek toliko bolj ponostni.«

Foto: Popotniško združenje Slovenije