Kultura

InterArts – uporaba umetniških disciplin v mladinskem delu

30. 12. 2019 avtor: Uredništvo

12. decembra 2019 je v Bruslju potekalo tretje srečanje strateškega partnerstva “InterArts – Youth Communities for Social Inclusion” v Bruslju, kjer so zaključili korake drugega dela projekta.

V strateškem partnerstvu sodeluje sedem evropskih organizacij: Compagnia Virgilio Sieni (Italija), Inter Alia (Grčija), Zavod Nefiks (Slovenija), Asociacion Juvenil Teatral On&Off (Španija), Proposito Inadiavel (Portugalska), Ars for progress of people(Belgija) ter Carpe Diem (Hrvaška).

InterArts je projekt, katerega namen je z uporabo umetniških dejavnosti mladim omogočiti boj proti diskriminaciji in socialni izključenosti. Z uvedbo inovativne neformalne metodologije, ki temelji na nizu umetniško povezanih disciplin (ples, gledališče, glasba, ulična umetnost, fotografija, literatura, kino, slika in kiparstvo), InterArts ustvarja praktično znanje za zmanjšanje socialne izključenosti in izboljšanje ključnih kompetenc in veščin mladih, ki živijo v marginaliziranih razmerah.

V prvem delu projekta so pripravili analizo stanja mladih v lokalnem okolju, jih združili v interaktivni zemljevid in raziskali dobre prakse dela z mladimi, ki vključujejo eno izmed umetniških disciplin. Na Zavodu Nefiks so raziskovali področje literature, svoja odkritja pa so predstavili na sestanku partnerstva v začetku junija ter skupaj izbrali iz vsakega področja po eno dobro prakso, na podlagi katere bodo pripravili delavnico.

Na srečanju 12. decembra so sledile predstavitve delavnic in načrtovanje naslednjih korakov – izpeljava delavnic, priprava priročnika, filma, objava dobrih praks in interaktivnega zemljevida na spletni strani.

Potek projekta lahko spremljate na spletni strani Zavoda Nefiks

Vir in foto: Zavod Nefiks