Mobilnost mladih

Izkušnja z Erasmus + treninga – Center to Be

3. 8. 2022 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Julija se je prostovoljec Društva Center za pomoč mladim udeležil Erasmus+ treninga, imenovanega Center to Be. Potekal je v kulisi prekrasne narave sredi italijanskih gora, natančneje v Okoljskem izobraževalnem centru Valpore. In kaj pravi o samem treningu?

Glavna poudarka treninga sta bila na čuječnosti (zavedanju sebe in okolice) in utelešenju (zavedanju svojega telesa). V vajah, ki so večinoma potekale sredi čudovitega gozda, smo spoznavali svoje notranje okolje (misli, čustva, občutja) kot tudi zunanje okolje (naravo, stik z ostalimi) in naš odnos do vsega naštetega. Prvi štirje dnevi so bili namenjeni omenjenim vajam, peti dan je bil dan za integracijo, sedmi in osmi dan pa sta bila rezervirana za naše lastne prispevke – v trojicah smo pripravili delavnice za ostale udeležence in trenerje.

Na treningu smo sodelovali udeleženci iz različnih koncev Evrope. Kot skupina smo se izredno povezali že od prvega dne dalje (k temu so na nek način »prisilile« tudi vaje, ki so bile skrbno premišljene) in skozi celoten trening držali čudovit nivo povezanosti, ljubezni in skrbi za ostale. Pomembno se mi zdi tudi omeniti skupino trenerjev, ki je delovala zelo homogeno in nam skozi skupen čas ustvarjala in držala varen prostor, kar je ogromno pripomoglo k temu, da smo se udeleženci lažje odprli, izrazili in našli svoj prostor v skupini.

Skratka čudovita izkušnja, na kateri sem se povezal s sabo in z naravo, pridobil dragocene izkušnje in spoznal krasne ljudi. Definitivno priporočam vsem.

Prostovoljci_ke Društva Center za pomoč mladim se aktivno vključujejo na različnih mednarodnih izmenjavah in treningih in vso zbrano znanje potem delijo z mladimi na različnih delavnicah in treningih socialnih veščin. Če te zanima, kako je biti prostovoljec_ka na Društvu CPM, piši na mojca@cpm-drustvo.si.