Aktivno državljanstvo / Mladinski dialog

Izmenjevalnica idej

10. 10. 2023 avtor: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
plakat, ideje mladih

V septembru smo v Hiši mladih Ajdovščina pričeli z mesečnim dogodkom Izmenjevalnica idej, dogodkom, ki predvideva odprto izmenjavo idej za namen oblikovanja kakovostnega, mladim prijaznega programa.

Izmenjevalnica idej predstavlja odprt prostor za izmenjavo idej, pobud in interesov mladih, ki bi želeli v mozaik ajdovske mladinske scene dodati svoj košček. Na izmenjevalnici prisluhnemo mladim, ki dajejo svoje lastne ideje glede dogodkov, delavnic ter ostalih prostočasnih vsebin, ki bi si jih želeli. Prav tako je to odlična priložnost, da se mladi med seboj spoznajo, družijo ter mogoče, nekje nekoč, kreirajo tudi svoj projekt. Na prvi izmenjevalnici, 13. septembra, so mladi povedali, da si želijo urejati tematske parke, barvati stopnice, zasaditi zelenjavne vrtove, posodobiti obstoječo infrastrukturo na športnih površinah … Želijo si delavnic, ki bi jih (na)učile predvsem praktičnih veščin (tuji jeziki, kulinarika, šivanje), večjih dogodkov in zabav, primernih zanje, igrivih in družabnih večerov, plesa ipd.

Izmenjevalnico idej smo prvotno načrtovali enkrat mesečno – naslednja bo namreč že 11. oktobra v prostorih mladinskega centra -, pa smo se vmes odločili, da izkoristimo priložnosti in izmenjevalnico pripeljemo bližje mladini na raznoraznih lokalnih dogodkih. Tako smo na Incastri – dnevu ajdovskega podjetništva in industrije ter na OŠ Draga Bajca Vipava prejeli veliko idej, pa tudi splošnega uvida v razmišljanje in interese mladih, kar se nam zdi neprecenljivega pomena. Med idejami so se večkrat zvrstili glasbeni dogodki (koncerti), organizacija športnih dogodkov (iger in turnirjev), vzpostavitev bowling centra in druge.

Mladino bomo še naprej poslušali, vabili ter spodbujali k aktivni participaciji, ter si obenem prizadevali, da njihove ideje po svojih najboljših močeh vključujemo v program mladinskega centra.

Naša druga “uradna” Izmenjevalnica idej bo 11. oktobra 2023, ob 15. uri, v prostorih mladinskega centra, lepo vabljeni! Več o dogodkih tukaj.