Evropsko leto mladih

Izvoli lokalno prihodnost

28. 10. 2022 avtor: Matic Gorenc

»Mlade je najprej potrebno izobraziti in opolnomočiti, šele nato pa od njih pričakovati politično participacijo.«

Izvoli lokalno prihodnost je delavnica, ki mladim poskuša približati lokalno politiko in jih poziva k aktivni participaciji v procesih odločanja na lokalni ravni. Delavnico izvajata študenta prava Nika Podakar in Rok Šarić, ki sta prejšnji teden gostovala v Mladinskem centru Bob.

»Ta delavnica o lokalnih volitvah je zgolj organsko nadaljevanje delavnic na tematiko državnozborskih volitev, ki so potekale meseca marca in aprila letos,« pove Nika Podakar. Na njih je ekipa poskušala mlade ozaveščati o pomembnosti volitev, predvsem volilne udeležbe, zagotovo so tudi te delavnice vsaj pripomogle do v zadnjih 26 letih rekordne, 71 odstotne, volilne udeležbe.

V razvoju delavnice o lokalnih volitvah je bil njihov glavni cilj spodbuditi mlade k politični participaciji v svoji lastni občini, v vlogi kandidatov za funkcije ali pa v vlogi začetnikov in podpornikov različnih pobud. Na delavnicah mladi lahko izvedo vse o sistemu lokalne samouprave, sistemu lokalnih volitev in načinih, kako lahko mladi vplivajo na odločevalce v svoji lokalni skupnosti.

»Odzivi so dobri, pozitivni in spodbudni. Morda bi si želela nekoliko več udeležencev na delavnicah. Naj dodam, da se je iskra za politično participacijo po državnozborskih volitvah nekoliko ohladila, še vedno pa je politične participacije več kot v zadnjih letih,«

je Podakar dejala o uspehu delavnice.

Vsi, ki na delavnici Izvoli lokalno prihodnost še niste bili, ste nanjo vabljeni osmega novembra v Mladinsko postajo Moste v slovenskem in devetega v Slovensko filantropijo v angleškem jeziku.