Podjetništvo

Imamo ga, Podjetje leta, Junior Achivement Nacionalnega tekmovanja 2023!

16. 5. 2023 avtor: Uredništvo
Mladi na 10. tekmovanju Junior achievemnet


V petek, 5. 5. 2023 se je odvil finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovane programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije. Na njem se je predstavljalo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s 3 minutnim »pitchem« in postavitvijo stojnice. 

Vse letošnje tekmovalce, lahko podrobneje spoznate na spletni tržnici, kjer so predstavljena vsa dijaška podjetja. Na tržnico vstopite tukaj!

Prvo mesto na tekmovanju in vozovnico za evropsko tekmovanje Gen-e 2023 si je prislužilo podjetje Shredder team d.d. (Gimnazija Jurija Vege Idrija), ki ga vodijo dijaki Miha Smrdelj, Jan Razpet, Andrej Rojc in Jernej Kavčič, pod mentorstvom prof. Tanje Pirih.

Podjetje Shredder d.d. izdeluje mline za mletje odpadne plastične embalaže v obliki gospodinjskega  aparata. Izdelek so poimenovali Plastožer.

Plastožer rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 % zmanjša volumen in s tem zmanjšamo izpuste CO2, saj pri recikliranju plastenk z našim mletjem prihranimo eno fazo predelave, saj dobimo že surovino in ne odpadka ter s tem tudi porabimo manj energije.

Več o tekmovanju in drugih rešitvah, ki so jih zasnovali mladi, lahko preberete tukaj.


Program Moje podjetje vodi Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih oz. Junior Achivemnt Slovenija. To je neprofitni zavod in je del mednarodne organizacije Junior Achievement Worldwide po kateri se izvaja program Moje podjetje. V njem srednješolci pod vodstvom učiteljev in zunanjih mentorjev v enem šolskem letu spoznajo delovanje podjetja. Srečujejo se z vsemi resničnimi problemi proizvodnje, trženja in prodaje. Vse to gradijo na vrednotah odgovornosti in učenja z lastno izkušnjo.

Vir: Junior Achivemnt Slovenija