Zdravje

Kahoot kviz o alkoholu!

11. 9. 2023 avtor: Drogart
kviz o alkoholu

Klik klik do Kahoota.

Mladinski_e delavci_ke programa Izberi sam ponovno razveseljujejo z zabavnim Kahoot kvizom. Tokrat so se odločili informirati kar o alkoholu na splošno.

Alkohol je tako v Sloveniji kot tudi drugod po zahodnem svetu najpogosteje uporabljena droga. Zadnja večja slovenska raziskava sicer nakazuje, da trend uporabe alkohola med mladostniki_cami v zadnjih letih upada. Vseeno pa razširjenost pitja alkoholnih pijač med mladimi v Sloveniji ostaja nad evropskim povprečjem. Podobno je tudi s pogostostjo opijanja (pitje večjih količin alkoholnih pijač v kratkem času, ki običajno vodi do opotekajočega se posameznika_ce, ki se mu_ji zapleta jezik, bruha ali se pozneje ne spomni dogajanja v stanju opitosti). Ravno obratno pa je glede mladostnic_kov, ki alkohola sploh ne uporabljajo – število abstinentov_k je v Sloveniji pod evropskim povprečjem.

Ljudje s kozarci vina.
Ljudje s kozarci vina, vir: Unsplash

Glede na zgoraj navedene podatke, bi človek lahko mislil, da je poznavanje alkohola, njegovega vpliva na človeško telo in možnih zapletov pri uporabi, precej dobro. Pa bi se pošteno zmotil.

Izberi sam mladinski_e delavci_ke preživljajo vikende na zabavah, kjer mlade informirajo o zmanjševanju tveganj pri uporabi alkohola, bolj varnem žuranju in spolnosti. Pri pri svojem delu na terenu se pogosto srečujejo z raznoraznimi miti, zmotami, zablodami. Nekaj so jih zbrali_e na kup in jih postregli_e v obliki kviza.

Znaš odgovoriti na naslednja vprašanja?

V kvizu boš izvedel_a vse to in še več! Do 17. septembra je dostopen na tej povezavi.

Tri mladinske delavke programa Izberi sam stoječe za infotočko z Izberi sam plakatom.
Tri mladinske delavke programa Izberi sam stoječe za infotočko z Izberi sam plakatom. Foto: Center interesnih dejavnosti Ptuj

Ti po rešenem kvizu ostajajo vprašanja? Želiš izvedeti še več o alkoholu, varni spolnosti, žuranju, odnosih? Obišči spletno stran programa ali pa z mladinskimi delavci_kami stopi v stik preko Instagrama, Tiktoka ali Facebooka.

Pomni – edina varna uporaba je neuporaba, znanje pa ti vedno lahko pride prav!