Zdravje

Kaj mladim pomaga vzdrževati dobro počutje?

6. 11. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
citat ambasadorke

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru, so mladi z nami podelili, kaj je tisto, kar jim pomaga vzdrževati dobro počutje. Za svoje vrstnike so UNICEF-ovi junior ambasadorji in UNICEF-ovi ambasadorji mladih pripravili tudi nekaj idej, kako odreagirati, če smo v stiski.

“Ob dnevu duševnega zdravja vsem mladim želim, da preživite lep dan s tistimi, ki jih imate radi. Mene najbolj razveselijo prijatelji in družina. V odnosih z drugimi je najbolj pomembno, da si zaupamo in tvorimo prijateljstvo na trdnih temeljih spontanosti in zaupanja. Vsi, ki morda na ta dan občutite stisko, se poskusite s kom pogovoriti ali pristopiti do odraslega, ki mu zaupate, saj je ob tem dnevu potrebno opozoriti tudi odrasle na pomembnost pravilnega ravnanja ob različnih stiskah mladostnikov. Pomembno je, da stojimo ob strani drug drugemu in s tem poskušamo preprečiti stiske naših sovrstnikov.”

Izabela Lara, 16 let

“Lahko bi rekli, da še nikoli doslej ni bilo toliko pozornosti namenjene duševnemu zdravju na družbenih omrežjih, hkrati pa tudi ne toliko kriticizma zaradi njihovih negativnih vplivov in primerjanja z drugimi ljudmi, kot so influencerji. V oktobru, mesecu duševnega zdravja, je pomembno, da se spomnimo, da ni vse na internetu resnično. Vzemimo si dan zase, ne glejmo družbenih omrežij ter se ponovno poistovetimo sami s sabo in vzljubimo svoje življenje.” 

Rebecca, 19 let

“Morda ni naključje, da svetovni dan duševnega zdravja sovpada z začetkom šolskega leta, ko se marsikdo od nas spopada s težo pritiskov akademskih pričakovanj in obveznosti. V tem obdobju je treba še posebej spremljati in negovati naše duševno zdravje. Pomembno je, da si vzamemo čas in poskušamo identificirati občutke, s katerimi se soočamo, in jih naslovimo na način, ki nam bo pomagal sprostiti se in uravnovesiti naše počutje. To lahko izrazimo z dejavnostmi, ki nas razveseljujejo in prinašajo zadovoljstvo, s sprejemanjem podpore od ljudi, ki nas imajo radi in ki nam želijo pomagati, saj se ne smemo sramovati tega, da kdaj potrebujemo pomoč.”

Katarina, 21 let

“Otrokom in mladim bi želela sporočiti, naj se ne obremenjujejo in naj ne hrepenijo po vsem, kar vidijo na družbenih omrežjih, saj to ne prinaša dolgoročnega zadovoljstva. Pozivam vas, da se odpravite na sprehod s prijateljem, v kakšno knjižnico ali galerijo, telefon pa pustite doma. Zdi se mi, da so ravno družbena omrežja in tehnologija dandanes med najpogostejšimi vzroki za slabo počutje.”

Izabela, 17 let

“Dan mi polepšajo druženja, smeh in zabava s prijatelji in družino. Če pa sem sama, najraje poslušam svojo najljubšo glasbo ali pogledam svoj najljubši film. To mi zmeraj pomaga in priporočam vsem, ki potrebujejo nekaj, da jih razveseli.”

Julija O., 16 let

“Doktor Detel v pravljici o Sapramiški pravi, da ni pogumen tisti, ki ga nikoli ni strah. Pogumen je tisti, ki strah premaga. Tej misli pa bi dodal še sporočilo, ki mi ga je povedal dedi: “Razlika med zmagovalcem in poražencem je samo ena – da zmagovalec vstane enkrat več kot pade.” In mislim, da ima prav. Samo pomisli, kolikokrat si padel, preden si se naučil hoditi. Danes pa skačeš in tečeš.”

Urban, 13 let

Meni dan polepšajo precej enostavne manire od drugih – nasmeh, prijazen pozdrav in odnos, objem prijateljev. Sama pa si ustvarim lep dan tako, da začnem s pozitivno energijo, poslušanjem glasbe. Prijetni so tudi sprehodi v naravo, druženje s sorodniki in hišnimi ljubljenčki ter gorsko kolesarjenje. V odnosu z drugimi najbolj cenim odkritost, prijaznost, zaupanje in pomoč. Od odraslih mogoče več spodbude in na kakšen način povejo besede in se izrazijo, saj jih mi najstniki lahko drugače razumemo. Tistim ki so v stiski sporočam, da niso sami, tudi drugi sovrstniki po Sloveniji in po svetu se spopadajo s podobnimi težavami. Verjamem, da težave lahko premagaš in da boljše obdobje v življenju je lepo. In življenje je le eno zato ga moramo čimbolj izkoristiti in napolniti z lepimi dogodki in spomini.”

Julija B., 16 let