Aktivno državljanstvo

Kaj pa, če bi bila udeležba na volitvah viralen trend?

30. 5. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
eu volitve

Ko se na socialnih omrežjih, še posebej na Tik Toku pojavi zanimiv trend, ni profila, ki ga ne bi poskušal poustvariti. Morda je v zadnjih dneh pred EU volitvami čas, da tudi slednje obravnavamo kot nekaj, kar mora postati viralno.

Uporabi svoj glas, so minuli teden v Brežicah plakati, aktivnosti in glasovi znanih spodbujali mlade udeležence. Da se bo večina teh, ki so lahko v večdnevnem dogajanju spoznavali pomen EU in aktivne participacije, volitev udeležila, ne dvomim.

Kaj pa ostali? Je čas, da zadnje dni pred volitvami izkoristimo za to, da udeležba na njih postane »viralen trend« ali obstajajo še drugi vzvodi, da spodbudimo participacijo mladih volivcev?

Tik tak, tik tak, na EU volitve naj gre vsak …

»Ne bom šel ker smo dejansko premalo ozaveščeni kaj pomenijo volitve oziroma kaj pridobimo s temi kandidati,« pravi moj sosed maturant, ki se ne pusti prepričati mojim argumentom. Zdi se mu, da je nesmiselno, da se pojavi in obkroži »kar nekoga«. Nanizam mu še nekaj pojasnil in argumentov in upam, da se bodo v njegovih mislih »marinirali« dovolj dolgo, da ga morda 9. junija le srečam na volišču.

Več sreče imam z 22-letnim Blažem in njegovo skupinico študijskih kolegov, ki pravijo, da bodo šli na EU volitve, ker se jim zdi, da je to trenutno »vibe«. Je morda kampanja »Uporabi svoj glas« prodrla do njih? Iskreno upam, da!

18-letna Gaja mi pove, da se bo volitev vsekakor udeležila. Ne toliko zaradi vsebine kot zaradi tega, da prvič v praksi preizkusi svojo svežo volilno pravico. Krasno, en glas več. Četudi morda ne s čisto pravih razlogov.

Magistrski študent Vito pravi, da se bo 9. junija odpravil na volišče – a ne zaradi EU volitev, ampak predvsem zaradi referendumov. Bo pa, če bo že tam, seveda oddal glasovnico tudi za izbiro kandidatov za EU parlament.

Take in precej podobne odgovore mi poda še več mladih, ki jih s kratkim sporočilom »Ej, povej mi, greš na EU volitve ali ne?« potipam po Messengerju. Na srečo vsaj ni odgovorov, ki sem jih vajena iz ust starejših – »Ni šans, ne grem, EU volitve so samo za pospravljanje denarja v žepe, to tako ali tako nič ne pomeni …«.

… S seboj pa naj pripelje še kolega ali dva.

V tednu pred volitvami, ko se v medijih osvetljujejo različni vidiki EU volitev, je končna udeležba velika neznanka. Tudi med mladimi, za katere sem, kot sem zapisala že večkrat, še vedno prepričana, da bodo na prihajajočih volitvah odigrali ključno vlogo. Da jo bodo zares, pa moramo poskrbeti mi vsi, ki o tem, da na EU volitve ne bi šli, sploh ne razmišljamo.

Kako? Tako, da s seboj na EU volitve pripeljemo še koga. Tako, da ta ali katerikoli drugi članek o EU volitvah pošljemo v svoj »group chat«. Tako, da posnamemo viralen Tik Tok in povabimo druge k temu, da uporabijo svoj glas. Morda pa ustvarimo celo trend? Skupaj lahko postanemo viralni.

Se vidimo 9. junija!