Zabava in prosti čas

Kaj praznujemo 1. maja? 

30. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Prvi maj, znan tudi kot praznik dela, je mednarodni praznik delavstva, ki ga vsako leto praznujemo po celem svetu z namenom opominjanja na delavske in socialne pravice. Praznik predstavlja največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja in opozarja na kratenje teh pravic.

Zakaj ravno 1. maj?

Leta 1886 so v Chicagu v teh dneh potekale krvave demonstracije zaradi takrat visoko polarizirane ameriške družbe, katere deprivilegirano stran je predstavljal delavski razred. Delavski boj je postavljal zahteve po političnih pravicah in 8-urnem delovniku, za rok uvedbe te pravice pa je postavil 1. maj. Tega dne so delavci zato pričeli s splošno stavko.

Praznik delavcev je postal eden najpomembnejših praznikov po drugi svetovni vojni, kot državni praznik in dela prost dan je bil uzakonjen leta 1948, mnogo večjo težo kot danes pa je v Sloveniji imel v socialističnih časih. Takrat se je dan začel navsezgodaj zjutraj z budnicami delavske godbe, ki so jo imela vsa industrijska središča ali večji obrati, čez dan so se vrstili številni sprevodi in kulturne prireditve, ki so se navadno zaključile zvečer s kresom in veselico. Ljudje so imeli pripete rdeče nageljne, oblečeni pa so bili v najboljša oblačila. Pomembno mesto pri praznovanju so imele rdeče zastave in mlaji.

Kaj praznik predstavlja za mlade?

Simbolika tega dne je v vseh vidikih povezana s solidarnostjo delavcev in bojem za pravice, tudi mladih. Mladi so ena izmed družbenih skupin, ki se še vedno sooča z visoko stopnjo brezposelnosti, velikokrat pa so vpeti tudi v različne prekarne oblike dela, ki so negotove, nestabilne in pogosto onemogočajo dostop do osnovnih delavskih in socialnih pravic. Na pomen praznika za mlade v luči trenutnih razmer opozarjajo na Sindikatu Mladi plusTea Jarc, predsednica sindikata, je ob prazniku za portal mlad.si zapisala: “Položaj mladih v Sloveniji je izjemno prekaren in trenutna pandemija, s prihajajočo gospodarsko krizo ta položaj samo še poslabšuje. Ob prazniku dela je prav, da opozarjamo na položaj mladih in njihove izzive na trgu dela. Vsem mladim ob prihajajočem prazniku dela želimo vse dobro. Kljub temu, da je letos praznovanje okrnjeno, se ob tem vseeno spomnimo na borke in borce, ki so v preteklosti izborili ogromno delavskih in socialnih pravic, in hkrati zavedajmo, da se moramo tudi danes še naprej boriti za izboljšanje našega položaja, za dostojno delo in za dostojno življenje. Živel praznik dela, praznik vseh delavk in delavcev!” Danes so na novinarski konferenci ob prihajajočem prazniku dela opozorili na ekonomski in socialni položaj mladih – študentov, prekark in prekarcev, brezposelnih – v Sloveniji ter predstavili rezultate pravkar zaključene ankete, ki je nastala v sklopu projekta Delam, nimam za burek. Rezultate najdeš tukaj

Kljub temu, da praznik dela predstavlja pomemben spomin na vse pretekle, hkrati pa tudi navdih za vse prihodnje delavske boje, pa ga bomo morali letos zaradi epidemije novega koronavirusa proslaviti nekoliko drugače.

Sindikat Mladi plus tudi letos, tako kot že nekaj let zapored, v času okoli 1. maja pripravlja Festival dostojnega dela, ki tokrat nosi slogan Epidemija solidarnosti“V času izbruha novega koronavirusa se je še enkrat izkazalo v kako slabem položaju smo delavci in delavke v primerjavi s kapitalom. Brez dela je zaradi izbruha novega koronavirusa na splošno ostalo veliko mladih. Zato potrebujemo novo “epidemijo”, epidemijo solidarnosti, s katero bomo lahko premagali kapitalsko gonjo za profitom. V teh dneh bomo izvajali aktivnosti, s pomočjo katerih bomo med ljudmi širili solidarnost” pojasnjujejo. Pripravili so delavski kvizprvomajski kreativni natečaj, novinarsko konferenco, različne izobraževalne in razvedrilne vsebine. Več informacij o aktivnostih je na voljo tukaj.

Bodite del največje prvomajske (z)godbe!

Prvega maja pa se lahko pridružite tudi prvomajski budnici z godbeniki ob Valu 202Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD)RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse slovenske godbenike, druge glasbenike in ljubitelje glasbe, da tudi letos za prvi maj skupaj prebudijo Slovenijo točno ob 6.00. Tokrat bodo okna odprli godbeniki in radijski poslušalci in ob spremljavi Vala 202 in programov Radia Slovenija sočasno zaigrali s svojih balkonov in dvorišč, ter tako sebi in soseski dali vedeti, da so aktivni kljub karanteni.

Vir: uredništvo mlad.si