Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

Kaj se lahko umetna inteligenca nauči iz podatkov v obliki grafa?

27. 6. 2023 avtor: Inštitut ASEF

Potekalo je poljudnoznanstveno predavanje na temo umetne inteligence v sklopu ASEF Mladi umi

V torek, 13. junija, je  Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Klubom študentov Slovenska Bistrica organizirala junijsko poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF mladi umi. 

Tokrat je predaval Vid Keršič, štipendist ASEF generacije 2021, mladi raziskovalec in doktorski študent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru. Vidovo raziskovalno področje obsega decentralizirano umetno inteligenco oz. strojno učenje in tehnologijo veriženja blokov. Trenutno deluje v raziskovalni skupini Blockchain Lab:UM. 

Na predavanju nam je predstavil uporabo umetne inteligence, za katero pravi, da bo v prihodnosti še bolj aktualna, saj je v zadnjih letih prišla do točke prehoda iz znanosti k uporabi v vsakdanjem življenju (kot je na primer ChatGPT). Tehnologijo, ki je sama po sebi nevtralna, je razložil od njene definicije in razvoja do zanimivih primerov v praksi, vključno s teorijo grafov, strojnim učenjem na grafih, grafovskimi nevronskimi mrežami in učenjem z veliko količino podatkov. Med drugim smo izvedeli, kakšna je razlika med algoritmi in umetno inteligenco na primeru iskanja najkrajše možne poti z aplikacijo Google Maps, na kakšen način nam Facebook predlaga nove prijatelje in zakaj nam lahko Amazon prikazuje oglas za znižano ceno izdelka, ki nas zanima.   

Za konec smo prisluhnili še Vidovi izkušnji virtualnega raziskovalnega obiska leta 2021 pri mentorju ASEF prof. dr. Juretu Leskovcu na Univerzi Stanford. Čeprav je le tega opravil na daljavo, je z njim zelo zadovoljen in pravi, da je imela takšna oblika raziskovalnega dela veliko prednosti, med drugim srečanje z ASEF štipendisti, ki so obiskali Slovenijo. 

Na dogodku je zbrane uvodoma pozdravil tudi predstavnik soorganizatorjev Miha Govedič, celoten dogodek pa je povezoval Žiga Donik, štipendist ASEF generacije 2022. 

Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.