Prostovoljstvo

Kaj vse mi omogoča Evropska solidarnostna enota?

16. 4. 2024 avtor: Uredništvo
roke

Včeraj, 15. aprila, smo po vsem svetu obeleževali mednarodni dan mladih prostovoljcev. Evropska unija se zaveda, da na mladih svet stoji, zato mlade k prostovoljstvu poziva s projektom Evropska solidarnostna enota (ESE).

Kaj je ESE?

Evropska solidarnostna enota je program, ki gradi na dosežkih več kot 25-letnega izvajanja evropskih programov na področju mladine in solidarnosti. Je enotna vstopna točka za solidarnostne aktivnosti, ki prispevajo k bolj vključujoči in odprti družbi. Takšne aktivnosti so denimo okoljski izzivi, preprečevanje naravnih nesreč, mladinske dejavnosti in humanitarna pomoč na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. 

ESE združuje mlade pri prizadevanjih za bolj vključujočo družbo s podpiranjem ranljivih oseb in odzivanjem na družbene in humanitarne izzive. Ponuja izkušnjo, ki zagotavlja navdih in opolnomočenje mladih, ki želijo pomagati, se učiti in razvijati.

Mladi posamezniki in/ali organizacije lahko v okviru ESE sodelujejo pri projektih prostovoljstva ali solidarnostnih projektih.

Kje lahko poiščeš več informacij?

Portal Evropske solidarnostne enote je namenjen združevanju mladih in organizacij. Na portalu se lahko registrirajo mladi, stari med 17 in 30 let, in preko njega iščejo priložnosti za sodelovanje v projektih ESE, izrazijo zanimanje zanje ter se povežejo z organizacijami, ki izvajajo projekte.

Razpisna dokumentacija za letošnje leto je voljo na povezavi, vse o prijavnem postopku pa je na voljo tu. Za svetovanje se lahko obrnete na Movit: po elektronski pošti info@movit.si in prek telefona. Za vsa vprašanja bodo na voljo na telefonski številki 01 430 47 47 v času uradnih ur, vsak delavnik od 13.00 do 15.00.

Vir: Movit